ÜdvözlésAz iskolánkrólProgramokGalériaDokumentumokOsztályoldalTanáriAktuálisAlapítvány

AKTUÁLIS

dísz csík

2013/2014. TANÉV

TANÓRÁN KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG

 


ELSŐ OSZTÁLYBAN SZÜKSÉGES TANESZKÖZÖK LISTÁJA

LETÖLTHETŐ INNEN


Ballagás - 2014. június 20.

 

 

BALLAGÓ NYOLCADIKOSAINK


Gyereknap 2014. május 23.

Képek >>


Megyei Népdaléneklési Találkozó

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár negyedik alkalommal rendezte meg a nagyon nívós Megyei Népdaléneklési Találkozóját, melyre iskolánk is meghívást kapott. A zsűri elnöke: Dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense, tagjai: dr. Juhász Katalin néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsésztudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, népdalénekes, valamint Lázár Enikő népi ének tanár. A megyéből érkező általános és középiskolás tanulók hazánk különböző tájegységeinek dalait énekelték.  Az elérhető szakmai fokozatok (a KÓTA szabályrendszeréhez igazodva): megfelelt, dicséretes, jól megfelelt és kiváló volt.

Intézményünkből két kislány -  Schlemmer Jázmin és Tamás Olívia 2. osztályos tanulók – vettek részt a megmérettetésen. Büszkék vagyunk rájuk, mert a zsűri KIVÁLÓ minősítést adott előadásukra. Felkészítő tanáruk Turcsányi Istvánné volt.

 


              

Felvételin innen és túl

 Az idei tanévben huszonhárom 8. évfolyamos tanulónak kellett döntenie arról, hogyan tovább.
 Nehéz kérdés, hiszen egész életükre hatással lehet a döntés. És valljuk be, nem egyszerű feladat 14-15 éves fejjel akár egy életre szóló döntést hozni.

A lehetőségek útvesztőjében való eligazodáshoz azért kaptunk némi segítséget. Részt vettünk a Veszprémben tartott pályaválasztási kiállításon. Itt a diákok a megye iskoláinak kínálatát ismerhették meg. Várpalotán pedig a pályaválasztási napok keretén belül betekintést nyertünk a helyi szakközépiskolák életébe.

A hivatalos „útbaigazítások” mellett néhány szülő is bemutatta saját munkáját, hivatását illetve munkahelyét
Az ősz folyamán látogatást tettünk- Fülöp Gyula és kollégái jóvoltából- a péti Tűzoltó parancsnokságon, ahol kipróbálhattuk, milyen is egy tűzoltó hétköznapja: Mint a villám csúsztunk le a garázsba, bújtunk bele a védőruhákba…
A „tűzoltás” után átsétáltunk a Nitrogénművek Vízrészlegének épületébe. Itt Kálmán András volt az idegenvezetőnk. Azokról a szakmákról beszélt dióhéjban, melyek kapcsolatban állnak a péti gyár termelésével és karbantartásával: vegyész, gépész, hegesztő, lakatos, gépkezelő. Az üzemlátogatás idejére kaptunk csinos védősisakot és a cég apró ajándékkal is kedveskedett a gyerekeknek.
Míg Pétfürdőn inkább férfias szakmákkal ismerkedtünk meg, addig az iskolánkba látogató két hölgy segítségével kicsit nőiesebb tevékenységekbe is bepillanthattunk:
Szalainé Tóth Krisztina
mesélt nekünk arról, hogy bizony sokszor nem elégedhet meg az ember egy végzettséggel. Hogy napjaink kihívásainak, elvárásainak meg tudjuk felelni, ahhoz több lábon kell állni. Mesélt arról, hogy mindezt saját bőrén tapasztalta meg és hosszú utat kellett megtennie, míg önálló vállalkozásba tudott kezdeni. Másik hölgyvendégünk Schofhauzer Ildikó volt, aki szociális gondozóként dolgozik egy magánkézben lévő idősek otthonában. Elmondta, milyen végzettség kell ennek a munkakörnek a betöltéséhez, illetve bemutatta e hivatás nehézségeit és szépségeit.
Köszönjük a szülőknek a segítséget!

Aztán a sok gondolkodás, megfontolás után mindenki szorgalmasan kitöltötte a jelentkezési lapokat. S ezután már csak várni kellett.

2014. január 20-án az írásbeli központi felvételin 7 diákunk vett részt. Három tanuló pedig ezt követően nyelvi szóbeli felvételi vizsgát is tett.

Március folyamán azok örülhettek, akik jó helyezést értek el az ideiglenes felvételi listákon. 2014. április 25-től pedig mindenki folyamatosan kapta meg az értesítő leveleket.

Minden diákunk felvételt nyert a megye valamely szakközépiskolájába.

Két diák a Lovassy László Gimnázium informatika illetve német nemzetiségi tagozatán, egy tanuló a Vetési Albert Gimnázium emelt szintű német nyelvi osztályában folytatja tanulmányait.

A várpalotai Thuri György Gimnáziumba négy tanuló nyert felvételt: ketten emelt szintű rajz tagozaton, egy diák nyelvi előkészítő, egy pedig általános képzésben vesz részt.

Érettségit adó szakközépiskolában öt diák tanul tovább. Tizenegy tanuló pedig szakképző iskolába nyert felvételt.

Reméljük, mindenkinek sikerélményekben lesz része a választott iskolában!

Gratulálunk a sikeres felvételi eredményekhez!

(Kálmán Andrásné)           

 


Tanulmányi verseny

Tanulmányi versenyre hívott bennünket az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola. Intézményünkből  egy ötödikes (Hollósi László, Kajdi Roland és Johanidesz Jácint) és egy hatodikos (Fülöp Mátyás, Kamondi Ivett és Krausz Dániel) csapat jelentkezett a rajzversenyre, melynek témája Noé és a vízözön volt.
A gyerekeknek egy-egy 50x70 cm-es képet kellett elkészíteni, melyre két órát kaptak.  Versenyzőink lelkesen rajzoltak, aminek meg lett az eredménye . Az ötödikeseink  3. helyezést értek el.

 


Színjátszó fesztiválon jártunk

Színjátszó csoportjainkkal, a Pereszkével és a Perszével áprilisban Pápán jártunk, ahol az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei fordulóját rendezték.

Az alsós PERSZE csoportban már év elején felmerült a kérdés: „No és mit fogunk év végén előadni?” A csapat erre egyöntetűen adta a választ: „Mindegy, csak indiános legyen!” Ez sok ötletet adott a foglalkozásokhoz, illetve az előadott színpadi játékhoz is, melynek címe ezáltal egyszerűen csak: „Indiános” lett.

A kultúrházban működő felsős Persze csoportunk egy Weöres Sándor versekből lazán összeszőtt színpadi játékot egy nagyobb, egész estés műsor részeként már előadott ebben az évben a magyar kultúra napján. Ennek a verses összeállításnak a továbbgondolásaként született meg színjátékunk, melynek címe: Galagonya.

A pápai versenyen mindkét csapatunk derekasan helyt állt annak ellenére, hogy a program szervezettsége, színvonala messze elmaradt az eddigi években tapasztaltaktól. Két bronz minősítéssel és sok – sok élménnyel tértünk haza, hiszen a tíz színjátszó csoport által bemutatott remek előadások kárpótoltak minket a szervezési hiányosságokért. Kis csapataink nem vehettek volna részt ezen a megmérettetésen Berhida Város Önkormányzatának támogatása nélkül, amit ezúton is nagyon köszönünk! Ígérjük, hogy lelkesen folytatjuk a közös munkát, és a jövőben is szívesen mutatkozunk meg településünk kulturális rendezvényein.

(Fésüs Éva)


2014. május 07. Anyák napja

 


2014. május 05.- 06. - Körzeti atlétikai diákolimpia Várpalota

I. Korcsoport
Nyírő Noel, Török Mózes, Pék Dominik, Dolacsek Krisztofer, Bogdán Dominik, Paré Bence

Eredmények: 2. helyezés (7 csapatból)
                        Nyírő Noel egyéni összetettben 3. helyezés

II. Korcsoport:
Kovács Martin, Bálint András, Kiss Krisztián, Füstös Ferenc, Szokolai Patrik, Törő Dzsulió

Eredmények: 5. helyezés (9 csapatból)

III. Korcsoport
Bagyura Tibor, Baliga MIlán, Fülöp Mátyás, Turai György, Müller Barnabás, Kuczi Krisztián

Eredmények: 5. helyezés (6 csapatból)

IV. Korcsoport
Farkas Kevin, Reider Dominik., Biber Ferenc, Varga Marcell, Kadlicskó Zsombor, Jancsek Balázs

Eredmények: 2. helyezés (5 csapatból)
                        Farkas Kevin egyéni összetettben 1. helyezés, továbbjutott a veszprémi megyei versenyre

 


2014. április 26. - Német nemzetiségi nap

A hagyományoktól eltérően idén áprilisban került megrendezésre a német nemzetiségi nap. iskolánk minden nemzetiségi nyelvet tanuló osztálya műsorral készült erre az alkalomra.

(Vargáné Nesó Ágnes)

 


2014. április 12. - tavaszi túra Tihanyban

Képek >>

VÁLTOZÁS!!! A BUSZKÖLTSÉG 1000 FT/FŐ!


2014. április 10. - Ovisuli

 Április 10-én játékos, ovi-sulival vártuk a leendő első osztályosokat és szüleiket. Ezen a délutánon megismerkedhettek a leendő tanító nénivel, mondókázhattak, barkácsolhattak és egy kicsit németül is megtanulhattak a gyerekek. Jó hangulatban töltöttük el ezt az egy órácskát. :)

(Vargáné Nesó Ágnes)


 

2014. március 27. 13.00 - megnyitó - 14.00 szavalóverseny

Ebben az évben ünnepeltük II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 338. évfordulóját. Iskolánk névadójának tiszteletére minden évben Rákóczi – napokat tartunk, melyen tartalmas programokkal várjuk intézményünk apraját – nagyját.
 A rendezvénysorozatot hagyományosan március 27 – én 13 órakor nyitottuk meg. Az aulában található dombormű megkoszorúzása után a 2. és 6. osztályosok megemlékező műsorát tekinthettük meg a tornateremben. A fejedelemről szóló mondákat rendhagyó módon bábjátékkal jelenítették meg diákjaink, melyhez a díszletet és a bábok nagy részét is maguk készítették el a gyerekek Monse Lászlóné, Éva néni, Turcsányi Istvánné, Póli néni, Jáger Zoltánné, Éva néni és Vargáné Nesó Ágnes, Ági néni segítségével.

 A szép és érdekes műsor után szavalóverseny következett, ahol három iskola közel harminc kisdiákja versenyzett. Az alkalomhoz illően az alsó tagozatosok „Kedvenc állatverseim” címmel gyönyörű rajzokat, bábokat készítettek, amivel az alsó folyosó faliújságját és a versenynek otthont adó termet díszítették, Monse Éva néni kis csapata pedig tavaszváró dekorációval színesítette a folyosó előterét. Ebből is látható, milyen nagy szeretettel vártuk a versenyzőket, akik emlékezetessé tették számunkra a délután.
Az alsósok állatokról szóló költeményeket hoztak nekünk, a felsősök kedvenc versüket tolmácsolták egymásnak és a zsűrinek. A szavalatokat iskolánk egykori pedagógusai (Mészáros Pálné, Zsuzsa néni, Fekete Nagy Jánosné, Ági néni valamint Kálmán Lászlóné, Ica néni) illetve kultúrházunk igazgatója, Lengyelné Horváth Andrea értékelték. Az igen színvonalas versenyen a következő eredmények születtek:

1 – 2. osztály

I. Préner Barbara (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

II. Müller Krisztina (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

III. Takács Zoé (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

Különdíj: Kerekes Kitti (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

3 – 4. osztály

I. Varga Ágnes (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

II. Sipos Boglárka (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

III. Csonnó Benjámin (Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI)

5 – 6. osztály

I. Nokta Kornél (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

II. Varga Panna (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

III. Laczó Tímea (Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI)

7 – 8. osztály

I. Báthory Anna (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

II. Torma Eszter (Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola)

III. Lakatos Georgina (Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI)

 (Fésüs Éva)

2014. március 28. - akadályverseny

A színek vetélkedője

 Az iskola felsős diákjai különböző színeket képviseltek a vetélkedő során.
 A képzeletbeli üzemzavar okozta felfordulásban a színek kezdtek széthúzni...
 Kezdtek eltávolodni...

Minden csapat egymástól messze fogott bele a rend helyreállításába.
Különböző próbatételeket kellett egymásután teljesíteni. 
A tanárok változatos feladatokkal várták az állomáshelyen a diákokat. 

A gumicsizma dobás, a zsákban futás, a gólyalábon járás, a patkódobás, a talicskázás, a mocsáron járás, a dugóverés ostorral, éppen úgy próbára tette a tanulókat, mint a papírrepülők célba juttatása, a begyűjtő feladat, vagy a tojás dobása, elkapása. A kilőtt festékgolyók is újra színezték a mezőt.

Az előre kiválasztott három állomáshelyen az elért eredményt meg lehetett duplázni.

 Délutánra kiderült, hogy elhárult a veszély. 

Közös erővel, a feladatok teljesítésével, a csapatok visszaértek az iskolába, és újra minden szín a helyére került.

 Apró szövődmény visszamaradt...
Április elsején az iskola tanulói, tanárai mind a győztes csapat színében mennek iskolába. Fehérben.

 A vetélkedőt 7. b fehér csapata nyerte, néhány helyezéssel megelőzve a 8. b kék, a 8. a sárga, és a 7. a zöld gárdáját.

Az 5 - 6. osztályosok - akik külön versenyt vívtak - szintén kitettek magukért.
A 6. a piros különítménye szerezte meg az első helyezést, az 5. a barna  csapata előtt. 

A 6. b rózsaszín és az 5. b fekete (macska) csapata a megjelenésével, a csatakiáltásával és a példás csapatmunkájával hívta fel magára a figyelmet.

 (Kurbucz Tamás)

 Képek >>


Március 15-i ünnepség

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére ünnepséget tartottunk március 14-én, melyre a 3. és 7. osztályos tanulók készültek Fésüs Éva tanárnő vezetésével.

Az ünnepi műsorral felléptek a városi megemlékezésen is, ahol iskolánk nevelője, Kálmán Andrásné mondott ünnepi beszédet.

Képek >>


Farsangi bál - 2014. február 21.

Farsangoltunk

Igaz az, hogy az idei tél nem volt olyan fogvacogtató, hogy hatalmas energiákkal akartuk volna elűzni, de azért a vidám mulatozást mi sem hagyhattuk ki iskolánk életéből, ezért január 21 – én délután 4 órakor farsangi mulatságba kezdtünk.

A felvonulást immár hagyományosan a Petőfi Művelődési Házban tartottuk, a nagyterem színpadán, ahol egy Zsákbamacska (Jágerné Éva néni) és egy Csillagfejű Csavarhúzó (Benke Tamás bácsi) kalauzolta a maskarásokat. A felvonulást a KID Rock and Roll táncosai nyitották táncukkal. Az alsós jelmezesek bemutatkozását az énekkar tánca színesítette. A felsősök osztályonként, csoportosan öltöztek állatoknak, katonáknak vagy épp maffiózóknak, ám szép számmal akadtak köztük is egyéni jelmezesek. A felvonulást a tanári kar 5 tagjának „fénytánca” zárta, mely hatalmas sikert aratott.

 Ezek után közösen vonultunk át a zenés – táncos mulatságra az iskola épületébe, ahol este 8 óráig tartott a remek hangulatú buli. Ennek megszervezésében és lebonyolításában sokat segítettek a szülői munkaközösség tagjai is. Köszönjük nekik lelkiismeretes  munkájukat!

Reméljük, minden résztvevő jól érezte magát, s már titokban a jövő évi jelmezét tervezgeti! ;)

(Fésüs Éva)


Rajzpályázat- 2014. január

A Kabóca Bábszínház rajzpályázatot hirdetett Milyen házikóban laknak a mesehősök címmel. A pályázók összesen 111 rajzot küldtek be, legtöbbet iskolánkból, 52 darabot.

Nyertesek: Müller Krisztina 2. b
                   Tóth Luca 3. o.
                   Urbauer Anett 4. b
                   Bognár Bálint 4. b
Ők apró ajándékokat kaptak és minden pályázó egy ingyenes színházjegyet az Órajáték című előadásra, melynek időpontja 2014. február 23. 11 óra. Helyszín: Veszprémi Művelődési Központ.

Gratulálunk! Jó szórakozást kívánunk!

(Szőcsné Szakács Mária)

 


 

           

 


Karácsonyi ünnepség - 2013. december 20.

Itt volt a „szép, víg karácsony”…

 December 20 – án, a 2013 – as év utolsó tanítási napján mi is üdvözöltük a közelgő szép ünnepet.
 Az első két tanítási órán az osztályok tartották meg saját kis karácsonyi délelőttjüket. Mindenki a saját szokásai szerint ünnepelt: ki játékkal, ki műsorral, ki étellel – itallal, ki ajándékkal kedveskedett társainak.

 A nagyszünetben Pergő Margit polgármesterasszony érkezett hozzánk sok – sok ajándékkal. Ekkor hangzott el ugyanis a Berhida Város Önkormányzata, a Berhida Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat által közösen kiírt „Az én városom jövője” című pályázat eredményhirdetése. Büszkék lehetünk, hiszen iskolánk tanulói sok szép díjjal lettek gazdagabbak.

 Az eredményhirdetés után a tornateremben foglaltunk helyet, ahol változatos, szép karácsonyi műsort adtak intézményünk diákjai. Benke Tamás igazgató bácsi rövid köszöntője után Beke Zsolt helyettes esperes úrral közösen gyújtottuk meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún.
A műsort a hetedikesek dallal nyitották, majd a PERESZKE színjátszók következtek egy – egy megható karácsonyi verssel.
Őket a 2. a  osztályosok „Hóvárók” című kis jelenete követte. Ezek után A PERSZE csapat színjátszói szórakoztatták a közönséget egy rövid, vidám, zenés előadással.
Egy betlehemes játékkal igazi ünnepi hangulatot varázsolt a terembe a 6. a osztály és a felsős énekkar. A műsort az alsós énekkar gyönyörű dala zárta.

 A kellemesen eltöltött délelőtt után fáradtan, de biztosan izgatottan indult haza minden kisdiák és az intézmény valamennyi dolgozója, hogy a jól megérdemelt téli szünetet szeretteivel töltse. Reméljük, sikerült a feltöltődés, és januárban frissen, vidáman találkozunk!

(Fésüs Éva)

Képek >>

 


Megyei Nemzetiségek és Kisebbségek Napja - 2013. december 18.

7. alkalommal rendezték meg a Megyei Nemzetiségek és Kisebbségek Napját. Az idei évben Berhida város adott otthont a rendezvénynek. A nemzetiségek kulturális bemutatókkal készültek. . A 4.b, 5.b , 6.b osztály és Kálmán Kata 8.a osztályos tanuló képviselték iskolánkat, és a német nemzetiségi kultúrát. Dallal, nemzetiségi tánccal, verssel és tapssal színesítették a programot.

   


Karácsonyi vásár - 2013. december 16. – 17. – 18.

 

   


Harmadik adventi gyertyagyújtás 2013. december 13.

 


Ovisuli - 2013. december 11.

2013. december 11-én családias hangulatban tartottuk meg idei első, adventi ovisulinkat. A tanár nénik megmutatták az nagycsoportos ovisoknak, milyen is, miket,s hogyan tanulnak meg a szeptembertől iskolába járó gyerekek a német órákon. Bár kevesen voltunk, de így is vidáman telt el az együtt töltött egy óra, énekléssel, szótanulással és nem utolsó sorban barkácsolással. Reméljük a tavaszi ovisulin is legalább ennyire jól fogják érezni magukat a gyerekek. 

(Csonka Mariann)

   

 


Mikulás-túra - 2013. december 07.

Ebben az évben rendhagyó módon érkezett hozzánk a Mikulás! Valószínűleg a nagy sürgés – forgásban kicsit eltévedt szegény, hiszen a mi feladatunk volt, hogy megtaláljuk Őt…

 December 7 – én reggelre kicsit meg is rázta szakállát Télapó, így szépen behavazott tájon keltünk útra osztályonként az iskolából, hogy megtaláljuk a szegény elkószált Ajándékosztót. Utunk az erdőbe vezetett, ahol különböző feladatokat megoldva haladhattunk előre a Nagyszakállú nyomában. A jó kedélyű túra után végül iskolánkba visszatérve értük utol Őkelmét!

Szerencsére jutalmunk nem  maradt el, s így intézményünk apraja – nagyja elégedetten indulhatott haza a kissé hosszúra nyúlt hét végén!

(Fésüs Éva)

 Képek >>

 


2013. december 06. - Adventi tárlat

2013. december 6-án a Petőfi Művelődési Házban az Adventi tárlat megnyitóján a 4. a osztály színvonalas karácsonyi műsorral lépett fel. Felkészítő tanító: Szőcsné Szakács Mária

 


Második adventi gyertyagyújtás - 2013. december 06.2013. november 29. - német bábelőadás

2013. november 29-én iskolánk német nemzetiségi nyelvet tanuló alsó tagozatos diákjai egy bábelőadást tekinthettek meg. Az idei évben Csizmás Kandúr történetét mesélte el, német és magyar nyelven Lotz Kata a Magyarországi Német Színház tagja. A gyerekek nagyon élvezték az interaktív bábelőadást, melynek során a már megszerzett német nyelvtudásukból is megmutathattak egy kis szeletet. Köszönjük a Berhidai Német Nemzetiség Önkormányzatnak, hogy idén is hozzájárultak ahhoz, hogy tanulóink egy látványos, érdekes előadáson vehessenek részt.

(Csonka Mariann)


Az iskola adventi koszorúján az első gyertya meggyújtása - 2013. november 29.

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

 


2013. november 22.

Ady – szavalóversenyen jártunk

 A berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI minden év novemberében megemlékezik névadójáról. A rendezvénysorozatnak immár hagyományosan része az Ady – szavalóverseny, melyen minden évben sikeresen szerepelnek iskolánk tanulói is. Idén nyolc kisdiákunk vett részt a versmondók vetélkedésén a következő szép eredménnyel:

1 – 2. osztályosok

2. helyezett: Sztankovics Gergő

Különdíj: Takács Míra Zoé

3 – 4. osztályosok

1. helyezett: Varga Ágnes

5 – 6. osztályosok

2. helyezett: Nokta Kornél

7 – 8. osztályosok

Különdíj: Báthory Anna

 Gratulálunk a résztvevőknek és a díjazottaknak!

 

 

 


Köszönet!

Ezúton szeretnénk megköszönni a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy lehetőséget biztosítottak 100 000 Ft értékű oktatási segédeszközök megvásárlására, melyből a német nyelvoktatást segítő társasjátékokat, könyveket, magnót és pendrive-okat vehettünk. Mindezek segítségével még színesebbé, érdekesebbé tehetjük az iskolánkban folyó nyelvtanítást.


Hüllő bemutató - 2013. november 18.

 11 féle - köztük néhány mérgesebb - állat nézett szembe az üvegfalak mögül az őket szemlélőkkel a II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában megrendezett kiállításon. Óvodások, iskolások csoportjai fürkészték a terrárium sarkaiban megbúvó, vagy éppen egy fatörzsön tekergő hüllő mozdulatait. A kiállításon nemcsak nézni lehetett az állatokat, de megfogni, megérinteni is szabad volt. Természetesen ehhez felnőtt segítség kellett. Az óvodások is ismerkedtek eme furcsa lények világával. A helyi óvoda szivárvány csoportja éppen egy szivárványos siklót simogatott nagy bátorsággal. Arra a kérdésre, hogy az óvó néni megmerné-e fogni, a törpe pitont kórusban válaszolták az óvó nénivel együtt: Neeem!

A hüllők tulajdonosa Gyöngyösi Miklós érdeklődésünkre elmondta, elsődleges célja a kiállításnak az oktatás és az ismeretátadás. Testközelből, biztonságos körülmények között lehet olyan állatokkal találkozni, amik ritkábban kerülnek az ember környezetébe. Fontos, hogy már fiatal korban hozzászokjunk a hüllők társaságához, hiszen nélkülözhetetlen részei az állatvilágnak. Sokszor igen hasznosak is lehetnek, melyről az iskolában tanulnak a gyerekek. Itt a maga valóságában láthatják, milyen egy varánusz, egy kígyó, vagy más hüllő.

A kiállítást nem csak a helyi óvoda és iskola csoportjai keresték fel nagy érdeklődéssel, de a szülők is sokáig sétálgattak a terráriumok számunkra ritkán látható lakói között.

(Benke Tamás)

 


Márton-nap 2013. - november 11.

2013. november 11-én megrendezésre került a hagyományos Márton napi lámpás felvonulás. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, így csak egy kisebb sétát tehettünk meg lámpásainkkal. A sétát követően az Ady Endre Általános Iskola aulájában gyűltünk össze, hogy meghallgassuk az ovisok és iskolások megemlékező műsorát.
Iskolánkból a második és hatodik évfolyamos nemzetiségi tanulók készültek, s adták elő kedves kis műsorukat Márton-nap alkalmából.
Az évről-évre megrendezésre kerülő lámpás szépségversenyen helyezést ért el: Czellár Melnie, Papp Laura, Juszku Virág, Papp Róza.

(Csonka Mariann)


Kopasz-hegyi túra 2013. - november 09.

Túra szakkörünk résztvevői újra felkerekedtek november 9-én szombaton. Úti célunk a Kopasz-hegy volt. Egy kis esővel és széllel megvívtunk ugyan, de maroknyi kis csapatunk 43 fővel végül sikeresen teljesítette a kitűzött célt. Együtt gyalogoltak kicsik és nagyok, hol gyorsabb tempóval, hol kicsit lassabban, végül a hegyre felmászva szemügyre vettük a közeli településeket és indultunk is vissza. A megtett táv körülbelül 10km volt, éppen elég ahhoz, hogy kellemesen elfáradva folytatódjon a szombat.

A magam és remélem, mások nevében is mondhatom, hogy várom a következő túrát, melynek időpontja: december 7-e.

(Peidl Szabina)

Képek >>

 

 


Pályaválasztási Napok - Várpalota 2013. november 06.

November 6-án ismét - immár a harmadik - pályaválasztási kirándulásra mentünk, mi nyolcadikosok, Várpalotára a Jó Szerencsét Művelődési Házba.  Reggel a 8:10-es busszal indultunk, és a központnál szálltunk le. Kis séta után el is értük úti célunkat.

Elsőként a Thuri György Gimnázium előadását néztük meg. Bemutatkoztak, megnéztünk egy kis filmet az iskoláról, amelyben bemutatták az iskola épületét, a tagozatokat, amikre jelentkezni lehet, és az iskola szabadidős tevékenységeit. Diákok is adtak interjút, miért jó a Thuriba járni. Kaptunk szórólapot is.

Ezután a Várkerti Általános Iskola és Szakiskola igazgatója tartott előadást az iskoláról, elmondta, hogy milyen lehetőségek vannak. Mesélt arról, hogy a legjobban tanuló diákok kijuthatnak Párizsba három hétre. Mivel az iskolában az egyik tanulható szakma a szociális gondozó és ápoló, ezért két diák bemutatót tartott nekünk, hogyan kell injekciót beadni az időseknek, elmondták, hogyan kell bánni velük, egyáltalán milyen feladatai vannak egy szociális gondozó és ápolónak.

A harmadik iskola, a Faller Jenő Szakiskola igazgatója tartott nekünk érdekes, vicces előadást az iskoláról és a szakmákról.  Lehetőségünk volt kipróbálni egy hegesztőgép - szimulátort.  Aki akarta, még téglát is fúrhatott, igazi fúrógéppel! Nagyon jó volt!

Utolsó körben a Képesség - és Tehetségfejlesztő Magániskola mutatkozott be nekünk. Beszéltek a képzésekről, tagozatokról, a programokról. Két végzős diáklány is eljött, és meséltek az órákról, elmondták, hogy ők milyen tagozatosok. Nagyon pozitív dolgokat mondtak

A bemutatók után felsétáltunk a buszpályaudvarra és vártuk a buszt, amivel hazamentünk. Személy szerint nekem mind a négy előadás nagyon tetszett. Szerintem mindenki jól érezte magát. :)

(Kálmán Kata 8. a)

 

 


Pályaválasztási Kiállítás - Veszprém Aréna 2013. október 25.

Pályaválasztási Kiállítás

2013. október 25-én Veszprémbe, az Arénába látogattunk el. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes üdvözölte a diákokat a Pályaválasztási Kiállításon. Utána az Animal Caniballs szórakoztatott minket. A megnyitó után mindenki szabadon mehetett az iskolák standjaihoz érdeklődni és prospektusokat kérni a továbbtanulásról. 

Mi minden standot végigjártunk és sokat kérdeztünk, érdeklődtünk. Az osztályunk többsége megtalálta a neki kedvező iskolát. Többek között kipróbálhattuk a porcelánfestést és az agyagrózsa készítését is.

Az egyik iskola jóvoltából láthattuk az újraélesztést és az orvosi műszerek működését. Egyes iskoláknál megkóstolhattuk a cukrász tanulók által készített süteményeket és gyümölcsből készült koktélokat is ihattunk.

Ajándékokkal és élményekkel tértünk haza. Köszönjük osztályfőnökeinknek és iskolánk igazgatójának, hogy így is segítettek minket abban, hogy könnyebben válasszunk számunkra megfelelő iskolát.

Szeretnénk ha jövőre ezen a kiállításon már mi ajánlhatnánk új iskolánkat, és az általunk választott szakmát tudnánk bemutatni a leendő nyolcadikosok számára. 

(Moharos Cintia, Szabó Dóra és Balai Nikolett 8. b osztály)

 

       

Veszprém Televízió riportja:

http://www.veszpremtv.hu/hir/add_hozza_magad-n3567.html
 

A program:

Köszöntő beszédet mond Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint megnyitó beszédet mond Bálint István a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese.

A szakmai előadások témakörei:
- Az OKJ és a szakképzés változásai (Mihálka Gáborné)
- Beiskolázási lehetőségek a KLIK által fenntartott intézményekben (Schindler Lászlóné)
- TÁMOP-2.2.2-12/1 A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztései (Katona Miklós)
- Kerekasztal beszélgetés a hiány-szakképesítések képzési és elhelyezkedési mutatóiról, valamint a támogatott szakképesítések és a keretszámok alakulásáról (Dr. Markovszky György)

Szakképzést folytató iskolák szakmai és termékbemutatói:
Autóipar, egészségügy, építőipar, faipar, fémipar, fodrászat, gépészet, gépjárművezetés, idegenforgalom, informatika, kereskedelem, kozmetika, mezőgazdaság, porcelánfestés, sütőipar, textilipar, vegyipar, vendéglátóipar, virágkötészet

Kapcsolódó programok:
-Nemzeti Pályaorientációs Portál - pályaorientációs kérdőívek kitöltésének lehetősége.
-Grafológiai íráselemzés a pályaválasztás támogatásához.
-Iskola után - Iskola előtt című pályaválasztási kiadvány átadása az iskolák részére.
-A gyakorlati képzőhelyek tájékoztatói.
-Iskolák tehetséges diákjainak kulturális és szórakoztató műsorai.
-Szakmai versenyeken kiemelkedő eredményt elért tanulók bemutatkozása.

A kiállításon résztvevő iskolák:
- Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
- KTA - Tatay Nemzetközi Kapcsolatok Gimnázium
- Ipari Szakközépiskola és Gimnázium
- Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája
- Kisfaludy Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és AMI
- Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Tagintézménye
- Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI
- Gastroker Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközép- és Szakiskola
- Szécsenyi István SzKI
- Képesség- és Tehetségfejlesztő Magán Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti          Iskola és Kollégium
- Mánia Oktató Stúdió

 


2013. október 23-i ünnepi műsor

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulójának emlékére iskolánk 8. és 4. osztályos tanulói verses, zenés összeállítású ünnepi műsort készítettek, melyet korhű ruhákban és eszközök felhasználásával adtak elő.

  

 


Rákóczi-kupa 2013. október 11.

Eredmények: Peremarton - Berhida 4:2

                      Berhida - Csajág 3:3

                      Peremarton - Csajág 3:1

Peremartoni góllövők:Bencze Ruben, Fésűs Rafael, Bagyura Tibor, Sztankovics Csongor

 

 


Magyar Diáksport Napja 2013

2013. október 11. - Diáksport Napi Futótáv 2013 m teljesítése.

 


Erntedankfest

Minden évben a Süni Óvoda német nemzetiségi csoportjával közösen szoktunk ünnepelni, megemlékezni.

 Az idei tanévben nem mi mentünk vendégségbe, hanem meghívtuk iskolánkban az ovisokat.

Az első osztályosok nagy izgalommal és szeretettel várták a kedves, ismerős arcokat, barátokat. 

Az alsó folyosót „ünnepi díszbe” öltöztettük. A termésekből és a belőlük készült munkákból valamint az alsós osztályok alkotásaiból kis kiállítást rendeztünk. Köszönet a segítségért Monse Éva néninek, Szőcsné Marika néninek és Csonka Mariann néninek! J

A programunkat kézműveskedéssel kezdtük, és a szorgos kis kezek befőttes üvegeket készítettek.  Az első osztályosok előadták a megtanult német verseket és mondókákat, majd az ovisok műsorát hallgattuk meg. Mindkét csoport nagy dicséretet érdemel, nagyon ügyesek voltak!  Az előadások után gyümölccsel kínáltuk meg vendégeinket. Vidáman telt el az óra, nagyon jól éreztük magunkat! 

A 6.b osztályosok  segítettek az ovisok megvendégelésében, köszönet illeti őket a munkájukért!

(Vargáné Nesó Ágnes)

 

 


2013. október 05. 10.00 - Őszi túra


Igaz mesét mondok, hallgassátok csak! Minden pontosan úgy történt, mint az ujj mesében: Az Egyik megálmodta, a Másik támogatta, a Harmadik megszervezte, a Negyedik levezette…. S az ötödik, azaz iciri-piciri csapat, szám szerint 51 fő megvalósította.
Történt pedig október 5-én, egy szép szombati reggelen, hogy nagy nyüzsgés verte fel iskolánk környékét. Ott gyülekezett a kirándulni vágyók népes serege, hátizsákkal felfegyverkezve. A helyiek kíváncsian vizslatták a szép hosszú sort, gyermekeket, szülőket, tanárokat, akik félretették otthoni teendőiket és a túrát választották, hogy a peremartoni erdőn át felkeressék Öskün a Kerek Templomot. Az erdőbe érve, a hajnali fagy nyomán, pilinkéző levelek bíztattak bennünket. Dércsípte kökénybokrok, kecskerágó, pirosló csipkebogyó, sóskaborbolya hívogatott minket az Itatói- úton egyre beljebb az erdőbe. Már útközben megjött a gyermekek étvágya, s egy-egy keresztnyiladéknál megpihenve előkerültek a szendvicsek, meleg teák. Öskü határába érve megpillantottuk a templom jellegzetes kupoláját, ez újabb lendületet adott a fáradt kis túracipőknek. A színpompás cserszömörcével szegélyezett murvás úton szaporán szedték lábukat a lurkók és éltesebb korúak egyaránt. Úgy 2 km-nyi út megtétele után célhoz is értünk. Megmásztuk a templomdombot, a bátrabbak lemerészkedtek a titkos kis barlanghoz is, amely a dombocska alján húzódott. Idegenvezetőnk, a templom gondnoka megmutatta az épületet, elmondta röviden a történetét. Sokunknak szolgált értékes tudnivalóval. Majd a templom szomszédságában lévő játszótérre vitt utunk. Ott aztán előkerült az elemózsia és a fáradhatatlan siserahad birtokba vette a játékokat. Futkostak, hintáztak, mászókát másztak. Néhányan kövekkel válaszoltak a tér alján csörgedező, fecsegő kis patakocska kíváncsi kérdéseire. Jól elmúlt már déli egy óra, mikor szedelőzködni kezdtünk, s elindultunk visszafelé. Kicsit másítottunk az útvonalon, hiszen az utunkba kerülő vadlesek megmászását vétek lett volna kihagyni. Lendületünk kicsit apadt akkorra, hiszen közel 14 km-t tettünk meg, mire a város határába visszaérkeztünk. Lehet, hogy fáradtak voltunk, de hangulatunkon ez a tény egyáltalán nem rontott. Aztán 4 óra körül szétszéledtünk a szélrózsa minden irányába. Minden meséhez illik egy frappáns befejezés. Az enyém így szól: „ Így volt, igaz volt…. Aki nem hiszi, járjon utána! … Vagy csatlakozzon hozzánk novemberben a következő erdőjárásra!

 

(Monse Lászlóné)

Képek >>


2013. október 4.


2013. október 02. -  8. osztályosok pályaválasztási kirándulása

2013. október 2-án pályaválasztási kirándulásra mentünk, mi nyolcadikosok. Elég hűvös időt fogtunk ki, de szerencsére az eső nem esett aznap. Reggel a 8:10-es járattal indultunk Pétfürdőre. Mindannyian izgatottan szálltunk fel a buszra.

 Első úti célunk a tűzoltóság volt. Bementünk az épületbe, elmondták, mit fogunk látni, ki fog minket körbevezetni. Elsőként megnéztük a tűzoltó autót, milyen felszerelések vannak benne. Bele lehetett ülni, sőt még a szirénát is bekapcsolták. Aztán körbejártuk az emeletet. Volt odafent egy étkező, egy tanterem és egy ajtó, ami mögött egy rúd volt, amelyen a földszintre lehet lecsúszni. Gyakran látni ilyet a filmekben. Mindannyian lecsúszhattunk rajta. Az első csúszás előtt nagyon féltem, izzadt a kezem, de nagyon jó volt! Sokan féltek még csúszni, de aztán egyre többen próbálták ki, és a végére már majdnem mindenki kipróbálta. Volt, aki többször is csúszott.      

A mókázás után az előtérben Fülöp Gyula tűzoltóparancsnok /egy osztálytársunk, Máté apukája /mondott még pár szót nekünk a tűzoltók életéről, és magáról a szakmáról. Volt egy kávéautomata ott, abból szinte mindenki vett forró csokit. Miután kimentünk az épületből, lecsücsültünk még pár percre, hogy megigyuk a forró csokit, aztán már mentünk is tovább.

A péti Nitrogénművek volt a következő állomásunk. Mielőtt bementünk a gyár területére, Kálmán András /az apukám/ adott nekünk védősisakokat. Mókásan néztünk ki. J

Azután bementünk a gyárba és ott elmondott sok mindent az ott lévő tartályokról, csövekről, épületekről, szerkezetekről.  Beszélt pár szakmáról- pl. lakatos, hegesztő, csőszerelő, gépész- és hogy bizonyos szakembereknek mit kell tudnia, mennyit kell tanulnia stb. Kezünkbe foghattunk pár érdekes gyártmányt pl.: fogaskereket, szakítópróbának alávetett fémdarabot, amellyel azt mutatják be, mennyire terhelhető egy adott anyag.

 Ezután csináltunk még pár képet magunkról védősisakban, majd kisétáltunk a parkolóba, ahol kaptunk egy kis ajándékcsomagot. Volt benne egy kis jegyzetfüzet, egy toll, és szórólapok.

Miután a gyárban is végeztünk, elsétáltunk a kis tóhoz. Van mellette egy nagyon klassz játszótér- szabadtéri konditerem-, ott jól elszórakoztunk, hülyéskedtünk, nevettünk, csináltunk képeket és ettünk.

Amikor már kicsit elfáradtunk, elindultunk a buszmegállóba. Amíg vártunk a buszra, bementünk a boltba, vettünk csokit, és üdítőt. Nem is kellett már sokat várni, megérkezett a 11:50-es busz, azzal hazamentünk.

Szerintem, és a többiek szerint is nagyon jó kis kirándulás volt. Mindenki szuperül érezte magát. J

(Kálmán Kata 8. a osztály)

 


2013. október 1. A Zene Világnapja

Kedden délelőtt Póli néni Kodály Zoltán gondolatával kezdte a megemlékezést, mely így szólt: „ A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

Azt is megtudtuk, hogy Yehudi Menuhin, amerikai hegedűművész és karmester kezdeményezésére 1975-től, október 1-je a Zene világnapja.

Ezen a napon a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezünk, és arra is törekszünk, hogy betekintést nyerjünk a különböző kultúrák zenéjébe. Akár aktív művelői, akár passzív hallgatói vagyunk ennek az isteni adománynak, mindig gondoljunk azokra, akik zenélnek vagy énekelnek, hiszen a zene hatalmas dolog, mert keresztül-kasul szövi az életünket, megváltoztatja a kedvünket, emlékeket teremt, és elkísér bennünket a bölcsőtől a sírig.

A nagyszerű műsort az alsós énekkar, az 5.b osztály, Duka Alexandra, Lendvai Anna és Rigó Renáta adta.

A műsort iskolánk tanulóinak közös éneklése zárta.

 

 


2013. szeptember 30. hétfő 7.30 - 11.30 Papírgyűjtés

Képek >>


2013. szeptember 26. - Európai nyelvek ünnepe

2001 óta szeptember 26-a az európai nyelvek ünnepe. Európa a nyelvek tárháza: a 23 hivatalos nyelv a több mint 60 őshonos közösség regionális vagy kisebbségi nyelvével együtt valóságos „nyelvi tőkét” alkot, és ezt tovább gazdagítják a más országokból és kontinensekről származó lakosok nyelvei. Az Európai Unió és az Európa Tanács – azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet a nyelvi bőségre – 2001-et a nyelvek európai évének nyilvánította.

 Iskolánkban kiemelt szerepe van az idegen nyelv oktatásának, nyelvtanulásnak. Az európai nyelvek ünnepére iskolánk tanulói lerajzolták, illusztrálták kedvenc német, angol vagy akár magyar szavukat. A sok, szép ötletes munkából kiállítást rendeztünk.
(Vargáné Nesó Ágnes)


2013. szeptember 25. szerda 14.00 - 15.30 Mihály napi vásár

Képek >>

 

 

 

 

 

dísz csík

2012/2013. TANÉV


 

Tisztelt Szülők!

Iskolánk 2013. július 15-től 21-ig nyári tábort szervez a Cserhátba, Szandavárra (4. osztálytól 8. osztályig).
Elhelyezés 6-12 ágyas szobákban, kőépületben, teljes ellátással (napi 5-szöri, esetenként hatszori étkezéssel). A tábor ideje alatt szervezett programok (kirándulás, íjászat, kézműveskedés, múzeumlátogatás, éjszakai állatles vadőrrel) állnak a gyerekek rendelkezésére.
Az utazást külön autóbusszal oldjuk meg oda-,  és visszautazáskor is. A tábor teljes költsége 25 000 Ft, melyet 5 havi részletben lehet befizetni. Az első részletet (5000 Ft) a jelentkezést követő 1 hónapon belül kell kifizetni (foglalási előleg). A megrendelést követően a tábort visszamondani csak nagyon indokolt esetben lehet.


2012. október 5.

Iskolai ünnepély az aradi vértanúk emlékére, a műsort az 1. és 5. osztályok adták elő.


 

 


2012. október 18.

Iskolai ünnepély.


2012. október 19.

Bécsben jártunk…

 

2012. október 19-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola német nemzetiségi csoportjának felsős diákjai egy bécsi kiránduláson vettek részt, melyet a berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezett.

Rövid város nézés keretében, elsőként a Hundertwasserhaus nevezetű építményt néztük meg, melynek érdekessége, hogy többszínűre van festve és az épület tetejére fákat ültettek.

Utunk ezután a Parlamenthez, majd a Rathaushoz vezetett, melynek terén rendezik meg évente az adventi vásárt.

A sok látnivaló, kivétel nélkül, mindenkinek nagyon tetszett. Egy rövid séta után végre elérkeztünk a Schönbrunni állatkertbe, ami a világ egyik legrégebbi állatkertje, itt született először fogságban panda. Láttunk itt orrszarvút, orángutánokat, elefántokat, zsiráfot és még ráját is. Az állatkertben külön részlegben kaptak helyet a rágcsáló kisállatok, krokodilok és egy rovarház is. Meghökkentő és egyben érdekes volt, hogy az oroszlánokat csak egy, de vastag üveg fal választotta el a látogatóktól, számomra ez nagy élményt jelentett.

Tele élményekkel és kissé fáradtan vágtunk neki a hazaútnak, mely bár hosszú volt, de hangulatunkat nem törte le.

Köszönöm a magam, kísérőtanáraink és kirándulótársaim nevében a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy lehetővé tette ezt a felejthetetlen kirándulást!

 (Takács Dóra)

8. osztály

Képek >>


2012. november 09. Márton nap

A Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Berhida Német Nemzetiségi Kultúrájáért Egyesület  november 9-én tartotta a hagyományos Márton napi lámpás felvonulását, melyen iskolánk 6.b és 2. osztályos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai szerepeltek  megemlékező műsorukkal.  

A hagyományos lámpásversenyen is több tanuló indult ötletes, szép munkával. A fődíjat, egy élő libát, Rózsás Barbara 4. b osztályos tanuló nyerte!

(Vargáné Nesó Ágnes)

                     


 

2012. november 12.

November 12-én Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat bábelőadást szervezett intézményünkben is. A Szekszárdi Német Színház Mesék a bőröndből c. előadássorozatából a Brémai muzsikusok című mesét nézhették meg alsó tagozatos, német nyelvet tanuló diákjaink. A mese német nyelven szólt. Az előadóművész kedvesen, humorosan belevonta gyerekeket az előadásba. Nagy sikere volt tanulóink körében a bábelőadásnak, örömmel készítettek rajzokat is róla. Köszönjük a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy ezt a programot megszervezte számunkra.

(Vargáné Nesó Ágnes)


2012. november 27.

A Mikulásnál jártunk

 November 27-én a két első osztállyal Nagykarácsonyba látogattunk. Varázslatos kis falu Fejér megyében, itt lakik a magyar Mikulás bácsi.
Először a Mikulás házában jártunk, énekekkel, verssel, rajzokkal köszöntötték a gyerekek a Mikulást. Betekinthettünk a dolgozószobájába,megnéztük a magyar Rudolfokat is( a mi Télapónknakdán szarvasai vannak).

Egy  manónéni vezette tovább lelkes csapatunkat, láttuk Veszprém megye fenyőfáját karácsonyi köntösbe öltöztetve, játszottunk a négy évszak házikójában, végül, de nem utolsó sorban a gyerekek egy dobozokból készült labirintusból próbáltak kijutni. Utolsó állomásunk a játszóház volt. Barkácsoltak, trambulinoztak, rajzoltak, építettek elsőseink, egy bábelőadást is láttunk. Öröm volt látni a sok kis csillogó szemet, egy napra elutazhattunk a mesék birodalmába.

(Pappné Szalai Vera)

  

 

 

 


Hagyományteremtő szándékkal idén novemberben is megrendeztük a Mikulásváró "németes" ovisulit iskolánkban. A köszöntő után a 4.b osztály egy műsort adott elő a Mikulásról és Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról az ovisoknak. Ez után kipróbálhatták a nagycsoportosok, hogy milyen lenne, ha jövőre kezdenék az első osztályt, s ők is "németesek" lennének. A délutáni foglalkozáson megtanultunk pár német szót, ami a Mikuláshoz kapcsolódik; dalt énekeltünk és játszottunk el a téli sportokról, barkácsoltunk, s legvégül megtanultak a gyerekek egy Mikulásváró versikét is. A gyerekek szép számmal vettek részt az ovisulin, a bátrabban bemutatták az oviban tanult verseket, dalokat is. Bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát és örömmel vettek részt a gyerekek a rendezvényen.

(Csonka Mariann)


2012. december 04. Pétfürdő

2012. december 4-én, Péten 12 tanuló képviselte iskolánkat gazdag Erzsi: Honnan jöttél Télapó? – versmondó és rajz – versenyen.
I helyezett: Csomai Regina 1. b
II. helyezett: Vántus Viktória 3. a
                     Papp Róza 4. b
III. helyezett Nyírő Noel 1. b  

A rajzverseny különdíjasai: Nyírő Noel 1. b
                                             Vántus Viktória 3. a

 Az izgalmas verseny után a Mikulás minden versenyzőt édességgel és emléklappal ajándékozott meg.
Amíg a zsűri tanácskozott a péti művelődési ház dolgozói megvendégelték a gyerekeket, finom szendviccsel, pogácsával és süteménnyel. Táncolni és színezni is lehetett.
A termeket a résztvevő diákok versillusztrációjával díszítették.
Büszkék lehetünk a következő tanulók munkájára:
            Csomai Regina 1. b
            Nyírő Noel 1. b
            Papp Laura Mercédesz 1. a
            Pénzes Dominik 1. a
            Nagy Martin 2. o.
            Horváth Orsolya Tímea 2. o.
            Sipos Boglárka 3. a
            Szalai Melissza 3. a
            Vántus Viktória 3. a
            Papp Róza Sára 4.o.

Tanulóink hibátlanul, hangsúlyozva, szépen szavaltak. Külön dicséretet érdemel kulturált viselkedésük.
Köszönet a felkészítő tanítóiknak:
            Monse Lászlóné
            Pappné Szalai Vera
            Peidl Szabina
            Vagyóczki Helga
            Wágner Károlyné
            Szőcsné Szakács Mária

 (Szőcsné Szakács Mária)

 


 

 

Nálunk is járt a Mikulás

2012. december 6–án tartottuk immár hagyományos Mikulás – napi ünnepségünket. Iskolánk alsó tagozatos kisdiákjait a tornateremben meglepetés műsorral várták a felsős PERSZE színjátszó csoport tagjai.

A kicsik a varázsló segítségével betekinthettek a Mikulás otthonába, megnézhették, hogyan készülődnek a nagy napra a manók, a ruhák és a rénszarvasok. Énekkel és levéllel is hívogattuk iskolánkba a „Nagyszakállút”. Ám mielőtt valóban megérkezett volna, két rosszcsont, Hokedli és Nokedli tréfáin nevethetett a közönség. Csínytevéseikért kapott büntetésüktől a Télapó szabadította meg őket, aki sok szép ajándékkal kedveskedett az alsósoknak.

Természetesen a felsősök sem maradtak ünnepség nélkül, nekik december 8–án pénteken Mikulás - diszkót tartottunk. Délután 4–től este 7 óráig folyt a tánc, melyhez Kovács Jani szolgáltatta a talpalávalót.
(Fésüs Éva)

Képek >>


1012. december 10.

2012. december 10-én a Petőfi Művelődési Házban a kézműves kiállítás megnyitóján a 3. a osztály Juhász Magda: Betlehemi mese című bábjátékkal lépett fel. Varga Ágnes 3. b osztályos tanuló Tordon Ákos: Decemberi köszöntő versét szavalta el.
A gyermekek műsora nagy sikert aratott.

(Szőcsné Marika néni)

Video >>


2012. december 15. Luca nap

Képek >>

 

dísz csík


2012. december 21. Karácsonyi ünnepség

Ünnepi hangulatban

A 2012 – es év utolsó tanítási napja minket is karácsonyi hangulatban talált.
A nap elején kisebb közösségeink, az osztályok ünnepeltek együtt a maguk választotta módon. Voltak, akik a hagyományos „cédulázós” módon ajándékozták meg egymást, mások karácsonyi tombolahúzást tartottak, akadtak olyanok, akik nem tárgyi ajándékokkal, hanem kedves műsorral készültek társaiknak, de voltak olyanok is, akik egyszerűen csak megvendégelték egymást.
Az osztálykarácsonyok után intézményünk tornatermében gyülekeztek a nebulók és pedagógusaink. Itt először az alsó és felsős énekkar versekkel tarkított műsorának örülhettünk, akiket Kovács Attila gitáron kísért. Ezek után a 4. a osztályos Szabó Dominika mondott el egy szép verset. A műsort az alsós PERESZKE színjátszó csoport előadása zárta, akik Lázár Ervin: A csomag című meséjét mutatták be.
Reméljük, ezen a délelőttön sikerült a karácsonyfával együtt díszbe öltöztetni a szíveket is, s testileg – lelkileg felkészült mindenki a közelgő ünnepre.

 

Képek >>


2013. február 22. Farsangi bál

Értünk volt a parádé

 A hivatalos farsangi időszakból kissé kicsúszva, de annál nagyobb lelkesedéssel készültünk iskolánk farsangi mulatságára, melyet február 22 – én délután 4 órai kezdettel tartottunk.

A jelmezes felvonulást immár hagyományosan a Petőfi Művelődési Házban rendeztük, melyen szép számú maskarás nebuló jelent meg. A felvonulást egy hőscincér – pincér/ Jáger Éva néni vezényelte le. Ebben az évben is sok - sok ötletes jelmezzel találkoztunk mind az alsós, mind a felsős beöltözött gyerkőcök között. A jópofa egyéni maskarák mellett igen népszerűek voltak a csoportos jelmezek is, melyek között kisegereket, ufókat, görög isteneket és zombikat is láthattunk. A felvonulást a KID Rock & Roll, illetve a PERSZE színjátszó csoport színesítette fellépésével. A vidám hangulatú jelmezes kavalkádot a tanár nénik fergeteges cigánytánca zárta.

Rendezvényünk ezek után iskolánk aulájában folytatódott. A tánchoz a talpalávalót Kovács Jani biztosította. Az éhes – szomjas bálozók az ebédlőben töltődhettek fel energiával, ahol büfé várta őket finom szendvicsekkel, süteménnyel, üdítővel. Igen gyorsan elfogytak a zsákbamacska – ajándékok, no és persze a tombolacédulák is. Utóbbi sorsolására 6 óra után került sor. Számos vendég térhetett haza szép ajándékokkal, köszönhetően támogatóinak. A tombolahúzás után még este 8 óráig folyt a zene, a tánc, a jókedvű mulatozás. Reméljük, jövőre is ilyen vidámak, lelkesek lesznek majd tanulóink a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola farsangi bálján, melynek megrendezéséhez idén is sok segítséget kaptunk. Ezt szeretnénk megköszönni:

Beke Zsolt atyának,

Szikszai Norbertnek,

a Papirusz üzletnek

és a segítőkész szülőknek!

Képek >>


2013. március 14. Ünnepség

Képek >>


2013.március 25. - 26. - 27. Rákóczi napok

 

Rákóczi – napok

 1676. március 27 – én, vagyis 337 évvel ezelőtt született Borsiban iskolánk névadója, II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Tiszteletére minden évben megrendezzük a Rákóczi – napokat, ahol érdekes programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

 Rendezvényeink sorát március 25 – én 13 órakor kezdtük. Iskolánk tornatermében a 6. és 2. osztályosok rendhagyó megemlékező műsort, melyben a fejedelem életének fontos állomásai elevenedtek meg. Ezt követte a Rákóczi – dombormű megkoszorúzása intézményünk aulájában. Az ünnepélyes megnyitó után szavalóverseny következett, melyen helyi diákjainkon kívül a vilonyai tagiskolánk, az Ősi Oktatási Központ és a berhidai Ady Endre Általános Iskola és AMI tanulói vettek részt. A versenykiírás szerint az alsó tagozatosok Weöres Sándor művei közül választhattak, ezzel emlékeztünk meg a költő születésének 100. évfordulójáról. A felső tagozatosok kicsit szabadabb kezet kaptak, ők az életkoruknak megfelelő magyar költőtől való művel készülhettek. A háromtagú zsűri: Füleki Lászlóné, Fekete Nagy Jánosné és Lengyelné Horváth Andrea) a tehetséges kis előadók közül a következőket részesítették könyvjutalomban:

Alsó tagozat

1 – 2. osztály

I. Takács Míra Zoé (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola -  Berhida – Peremarton gyártelep)

II. Kerekes Kitti (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Berhida – Peremarton gyártelep)

III. Csonnó Benjámin Krisztián (Ady Endre Általános Iskola és AMI- Berhida)

      Csomai Regina (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Berhida – Peremarton gyártelep)

3 – 4. osztály

I. Balikó Bálint (Ősi Oktatási Központ)

II. Papirovnyik Lili (Ősi Oktatási Központ)

III. Varga Panna (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Berhida – Peremarton gyártelep)

Felső tagozat

5 – 6. osztály

I. Lakatos Georgina Angelika (Ady Endre Általános Iskola és AMI- Berhida)

II. Molnár Anna (Ősi Oktatási Központ)

7 – 8. osztály

I. Sijer Krisztofer (Ady Endre Általános Iskola és AMI- Berhida)

II. Báthory Anna (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Berhida – Peremarton gyártelep)

III. Nyári Gergő (Ősi Oktatási Központ)

Természetesen minden versenyző emléklappal térhetett haza, s iskolánk diákönkormányzata finom szendvicsekkel és teával vendégül is látta a szavaló diákokat.

 A második napunk immár hagyományosan különlegesen alakult, hiszen nem délelőttre, hanem délutánra invitáltuk a nebulókat, és a helyszín sem iskolánk, hanem a Petőfi Művelődési Ház volt, ahol kulturális bemutatót szerveztünk. Itt minden osztály megmutathatta magát egy – egy rövid kis műsorral, melyek az év különböző hónapjaihoz kapcsolódtak. Az érdekes produkciókat színesítette az alsós énekkar valamint Duka Alexandra és Rigó Renáta fellépése. (Sajnos szomorúan kell megjegyeznünk, hogy az érdekes műsor ellenére a nézőtéren igen nagy volt a fegyelmezetlenség. Pedig ennek a délutánnak éppen az lett volna a célja, hogy ne csak magunknak, hanem a szülőknek, rokonoknak, barátoknak is megmutassuk, milyen ügyesek, tehetségesek tanulóink…)

 A Rákóczi - napok zárása a tavaszi szünet előtti utolsó napra esett. Éppen ezért ez a délelőtt már kicsit lazábban, kötetlenebbül telt. Az alsó tagozatosoknak húsvéti játszóházat szerveztek a tanító nénik, ahol sok szép „nyusziváró mű” készült. Eközben a felsősök a tornateremben játékos vetélkedőn vehettek részt Jáger Éva néni vezetésével. 10 órától az ajkai Nomádia Szabadidőpark két munkatársa jóvoltából egy izgalmas és rendhagyó történelemóra zajlott, melyen honfoglaló őseink életével és középkori fegyverekkel, katonai öltözetekkel ismerkedhettek a nebulók. Ezt az 5. és 8. osztályosok tornabemutatója követte, mely nagy sikert aratott a tanulók körében.

 Reméljük, hogy ebben az évben is sikerült tartalmas programokkal kitölteni a Rákóczi – napokat, s ezzel méltó módon emlékeztünk meg a több mint 300 évvel ezelőtt élt II. Rákóczi Ferenc fejedelemről.

 

Képek >>


Gyereknap - 2013. 05. 31.

Képek >>

 


Részvétel a település életében

 

-       szeptemberben a Város napok megnyitó rendezvényén iskolánk 8. osztályos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai egy nemzetiségi tánc bemutatásával tették gazdagabbá a Berhidai Napok programját

-       az énekkar az Idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen köszöntötte településünk idős lakóit

-       a település október 23-i megemlékező műsorát iskolánk 4. és 8. osztályos tanulói adták

-       novemberben a Berhida Német Nemzetiségi Kultúrájáért Egyesület által szervezett Márton- napi felvonuláson vettünk részt, a 2. és a 6. osztályosok műsorral is készültek

-       decemberben a Petőfi Művelődési Ház által szervezett Betlehem csillaga című amatőr alkotók kiállításának megnyitó műsorát a 3.a és a 3.b osztály készítette

-       a Mindenki karácsonya és a Ünnepi díszben települési karácsonyi műsorokon aktívan részt vettek tanulóink

-       februári német nemzetiségi napon iskolánk összes német nemzetiségi nyelvet tanuló gyermeke részt vett, sok színes műsorszámmal készülve

-       településünkön élő beteg gyermek gyógyulásáért szervezett jótékonysági gálán iskolánk tanuló nagy létszámban készültek műsorral

-       áprilisban a Petőfi Művelődési Ház által megrendezett Generációk tánca c. rendezvényen a 6. 7. 8. osztályosok szerepeltek

-       a veszprémi Petőfi Színház által szervezett színházi gyermeknapra a színjátszó csoportunk is felkérést kapott, hogy produkciójukkal színesítsék a programot

-       májusban a Berhida Ifjú Polgárai c. rendezvényen a 4.b osztály műsorával köszöntötték a 2012 – ben született gyermeket és családjukat

-       a júniusi városi pedagógusnapi ünnepségen iskolánk színjátszó csoportja köszöntötte a település pedagógusait

 


Versenyeredmények

 Sportversenyek és eredmények:

-       Rákóczi-kupa (foci) - 2 csapattal indultunk, I. és II. helyezést értek el csapataink

-       Ady-kupa (foci) lány és fiú csapatunk is I. helyezést szerezte meg

-       Diákolimpia labdarúgás teremfoci IV. korcsoport városi II. hely

-       Diákolimpia kispályás labdarúgás IV. korcsoport városi II. hely

-       Atlétikai diákolimpia I. korcsoportos fiúk II. hely

-       Atlétikai diákolimpia II. korcsoportos fiúk III. hely

-       Atlétikai diákolimpia III. korcsoportos fiúk V. hely

-       Atlétikai diákolimpia IV. korcsoportos fiúk III. hely

-       Atlétikai diákolimpia IV. korcsoportos lányok csapata II. helyezett lett

-       Ebben a csapatban Kálmán Alexandra összetett csapatversenyben I. helyezést ért el, a megyei versenyen két egyéni számban és egyéni összetettben indult. 100 m-en ötödik helyezést ért el, a súlylökésben megyei bajnok lett, ezzel bejutott az országos versenyre, ahol a legjobb eredménnyel országos bajnok lett.

A városi könyvtár által szervezett Gárdonyi műveltségi vetélkedőn Boros Enikő I. és Keresztes Noémi III. ért el.

 A péti Művelődési Ház szavaló- és rajzversenyt hirdetett. Gazdag Erzsi: Honnan jöttél Télapó? - címen. Vántus Viktória II. helyezett lett a szavalásban. Rajza különdíjat kapott. Papp Róza 2. helyezést ért el.

Ady szavaló verseny: Takács Míra Zoé 3. helyezés, Varga Ágnes 1. helyezés, Varga Panna 3. helyezés, Sipos Attila 1. helyezés, Báthory Anna 1. helyezés

  A Verga Zrt. (Veszprém) „Az erdő télen” című rajzversenyén: 6 tanuló munkáját jutalmazták oklevéllel és édességgel. Hollósi László a saját korosztályában III. helyezést ért el. Emléklapot kaptak: Kajdi Roland, Johanidesz Jácint valamint Orsós Ádám.

Pereszke és Persze színjátszó  csoportok  az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei fordulóján ezüst és bronz minősítést szereztek

A III. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Versenysorozaton vettünk részt, 7 tanulóval: Takács Dóri, Tasi Viki, Szabó Dóri, Parrag Adriána, Kálmán Kata, Polgár Ramóna és Csóka Martina. Az első két forduló levelezős volt. A régiós versenyen szép eredményt produkáltak, elhoztuk a 4. és 5. helyezést.

 Ősi Oktatási Központ által szervezett népdal éneklési versenyen  iskolánk tanulói Varga Panna 2.  és Göcző Viktória  3. helyezést értek el.

 Megyei levelezős informatika verseny első helyezettje lett Mórocz Martin 8. osztályos tanulója.

 


Erzsébet tábor - Vajta - 2013. július 1-6.

Táboroztunk!

 Július 1–jén reggel nagy volt a készülődés az iskolánk melletti parkolóban. 40 izgatott diák, legalább ennyi szülő és négy tanár néni várta az autóbuszt, ami a vajtai Erzsébet – táborba szállította az ötnapos pihenést kiérdemlő kis csapatot.

 Körülbelül másfél óra utazás után érkeztünk meg Vajtára, ahol rögtön meglepetés ajándékokkal (hátizsákkal, sapkával, karkötővel) kedveskedtek nekünk. Örültünk, hogy nem voltunk egyedül, hiszen rajtunk kívül még Boconádról, Budapestről és Pölöskéről is érkeztek diákok és kísérő pedagógusok, akikkel a későbbiekben nagyon jól összebarátkoztunk. Az első napunk még az összeszokás, ismerkedés jegyében telt, de természetesen már ezen a napon fel kellett fedeznünk a tábor melletti strandot is, melyet a későbbiekben minden nap meglátogattunk. (Egyébként ezúton köszönjük az időjárás szíves támogatását! J)

 A további napokon programokban és élményekben nem volt hiány! Mindenki megtalálhatta a neki tetsző elfoglaltságot. A kirándulni vágyók nagyon örültek a helyi Zichy – kastélyban és a simontornyai várban tett látogatásnak, ahol kézműves – és erőpróbákat is tehettek. A színház kedvelőit a „Langaléta Garabonciások” humoros előadása szórakoztatta. A kerékpáros – és autós közlekedés hívei egy „Közlekedj okosan!” délutánon tehették próbára ügyességüket. Kézműves foglalkozásokban sem volt hiány, melyeknek eredményeként gyönyörű rongybabák, gyöngy karkötők vagy épp aszfaltrajzok születtek. A sportok kedvelői tábori olimpián és  Erzsébet – vetélkedőn rendhagyó versenyszámokban mérhették össze erejüket (Pl. sorverseny, vízi labdahajtás, csocsó, kispályás foci, célbadobás). De a zene és a tánc „szerelmeseinek” sem kellett búslakodniuk: ők az Etnofon zenekar koncertjén és a szerda esti diszkóban rophatták lelkesen! A legnagyobb sikere talán a csütörtök éjszakai „bátorságpróbának” volt, amelyen a sötétség leple alatt kellett a tíz fős csapatoknak egy akadálypályát teljesíteni, miközben „ijesztő” tanár néni – és biztonsági őr „szörnyek” nehezítették útjukat. A tábor záró délutánján érdekes „Ki – mit – tud?” zajlott, ahol minden táborlakó megmutathatta tehetségét: énekes, táncos, illetve színházi produkciót is láthattunk a fellépők között!

 A tábor egyik utolsó rendezvénye az ajándékokban gazdag díjkiosztó est volt. Igen büszkék lehetünk kis csapatunkra, hiszen számos szép éremmel és más nyereményekkel lettünk gazdagabbak, többek között pl. a szoba tisztasági  - , az aszfaltrajz – vagy az Erzsébet – vetélkedőben is jeleskedtünk, sőt, külön díjazásban részesült a sok segítségért Jáger Éva néni is! Persze az utolsó nap nem múlhatott el egy kis bulizás nélkül, ezért Kriszti néni ötletének és a pesti csapat technikai felszerelésének köszönhetően nagy sikerű karaoke – partyt rögtönöztünk!

 Július 6–án reggel kicsit álmosan és fáradtan, de rengeteg élménnyel megrakodva vártuk a buszunkat. Hiszen ki is tudná teljességében felsorolni azt a sok – sok jó emléket, amit Vajtáról őrzünk? Zárógondolatnak azért itt van néhány:

pingpong – repeta – reggeli torna - csocsó - zsíroskenyérparty -  foci – büdös zokni - szúnyogok – strand – barátság- éjféli lekváros kenyér – hajfonás – sírás – nevetés – zseblámpák – szerelem – jövőreveletekugyanitt…

(Fésüs Éva)

 A tábor képei az alábbi linkeken találhatók:

https://plus.google.com/photos/113295257667838232243/albums/5898328113951689153?banner=pwa&authkey=CNak8PCL5ZLVxAE

 

https://plus.google.com/photos/113295257667838232243/albums/5898680775787090449?authkey=CJqh77Gtj5Xt_wE

 

https://plus.google.com/photos/113295257667838232243/albums/5898518402817151873?authkey=CMKXs4bg_LqWGg

 
 

2011/2012. TANÉV

2011. szeptember


2011. szeptember 26. Köztársaság Kupa megyei atlétika verseny

 

KÖZTÁRSASÁG KUPA MEGYEI ATLÉTIKA VERSENY

VESZPRÉM, 2011.SZEPTEMBER 26.

 Iskolánk legjobb atlétái minden tanév elején részt vesznek a Köztársaság Kupa megyei atlétika versenyen. Az elmúlt tanévekhez hasonlóan idén szép eredmények születtek. A helyezések minden versenyző saját korosztálybeli eredményét jelentik.

2000m –es síkfutás

         NÉMETHY HANNA (2001.)          10:10,2      4. helyezés

         BÁLINT SZABOLCS (1997.)        7:18,2        4. helyezés

         BALIGA ANDOR (1998.)               8:47,1        9. helyezés

         VARGA MARCELL (1999.)           8:03,1        6. helyezés

60 m-es síkfutás:

         FARKAS MARTIN (1999.)             9,4             7.helyezés

         REZES AELXANDRA (1999.)      9,3             5.helyezés

         BALOGH NATÁLIA (2000.)           9,7             7.helyezés

100 m-es síkfutás

         SKOBRÁK MOLLI(1997.)              14,1           3.helyezés

         KÁLMÁN ALEXANDRA (1998.)   14,5           3.helyezés

         BABAI ROBERTA (1998.)             15,7           13.helyezés

         TASI VIKTÓRIA                               15,9           15. helyezés

         CZELLÁR GÁBOR ( 1997.)           13,9           13.helyezés

         NAGY CSABA (1998.)                    14,3           10.helyezés

         NAGY DÁVID(1998)                        14,6           16. helyezés

  

Távolugrás

       KÁLMÁN ALEXANDRA                        404 cm               2. helyezés

       SKOBRÁK MOLLI                                  387 cm               8.helyezés

       REZES ALEXANDRA                           367 cm               10.helyezés

        BALOGH NATÁLIA                               371 cm               7.helyezés

       TASI VIKTÓRIA                                      321 cm               20.helyezés

       BABAI ROBERTA                                  301 cm               26.helyezés

 

       FARKAS MARTIN                                  424 cm               3. helyezés

       NAGY DÁVID                                          410 cm               12.helyezés

       NAGY CSABA                                        397 cm               16.helyezés

Kislabda hajítás

      CZELLÁR GÁBOR                                 48 m                    10.helyezés

      BALIGA ANDOR                                     47 m                    12.helyezés

 

   

           Kálmán Alexandra                           Skobrák Molli                                Farkas Martin

 


2011. október 6.

Október 6 – i ünnepségünk

 Mint minden évben, idén is megemlékeztünk az 1849 – ben Aradon kivégzett tábornokainkról és Budapesten vértanúhalált halt miniszterelnökünkről. Ünnepi műsorunkat az 1. és az 5. osztály tanulói adták elő iskolánk tornatermében.

 A rendhagyó módon kialakított tér egy 1848 – as emlékműhöz kalauzolta a nézőket. Ide érkezett meg a hősök „lelke”, megidézve a kivégzés napját. A diákok és a nevelők a mártírok rövid élettörténetét hallgathatták végig. A mécsesek fényénél felhangzottak a kivégzettek utolsó mondatai is.

 A megemlékezéshez méltón zárásként Wass Albert: A bujdosó imája című verséből hangzott el egy hosszabb részlet.

 

Képek >>

 


2011. október 21.

Rendhagyó megemlékezés az 1956 – os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján

 

 Intézményükben október 21- én az 55 évvel ezelőtti forradalomra emlékeztünk. Megpróbáltuk emlékezetessé tenni az ünnepséget, ezért a megszokottól eltérő módon idéztük fel a kor eseményeit.

Diákjaink az osztálytermekben vándorolva 3 bemutatót hallgathattak – nézhettek végig. A 4. osztályosok az akkori idők mozgalmi dalainak szövegével, a 8. – osok pedig kiselőadásokkal engedtek bepillantást Magyarország történetébe az 1950 – es évektől a rendszerváltás időszakáig. Közben a termekben található digitális táblák segítségével zenés power point bemutatók, korabeli filmösszeállítások mutatták be az akkori emberek hétköznapi életét, öltözködését, az úttörőmozgalmat, a forradalom eseményeit, s annak következményeit, utóéletét.

 Reméljük, hogy minden tanulónk hasznos tudással, jó élményekkel gazdagodott ezen a különleges ünnepségen, és sikerült valamit nekik is átadnunk 1956 szellemiségéből.

Képek >>


 

Felhívás!

Szeretettel várunk mindenkit

2011. december 13-án, kedden 14,00 órára

a tornaterembe, a Luca nap szellemében megrendezésre kerülő Boszinapra, ahol az 5., 6., 7., 8., osztályosok játékos versennyel életre keltik a mai napi közöttünk élő boszorkányokat.

 

A verseny feltételei:

·       Alakítsatok 4 + 1 fős csapatokat.

·       Találjatok ki egy találó csapatnevet.

·       Gyűjtsetek és hozzatok magatokkal a vetélkedő napjára boszorkány jelmezeket, kellékeket és kozmetikai
   szereket ( a versenyre beöltözve kell bejönni).

·       Tanuljatok meg egy táncot egy sejtelmes, boszorkányos zenére (max. 3 perc).

·       A csapatból valaki tanuljon meg egy téli verset, amit a versenyen elő kell adni.

·       Feladatotok lesz egy karácsonyi asztal megterítése, feldíszítése, ezért hozzatok hozzá kellékeket (a tányérok
   és    evőeszközök lehetnek műanyagból).

·       Örömmel ölts jelmezt, szeress játszani és hajtson a győzelem szelleme.

Mindenki plusz pontot szerez a osztályának, ha eljön a versenyre, s természetesen boszorkányjelmezt vesz magára. Ha anya, vagy mami is beszáll a játékba (jelmezt vesz és eljön) dupla pontot kap a csapat.

Tanulmányozzátok át:

Az olyan jellegű könyveket, amelyek a Luca nap szokásaival és a téli ünnepkörrel foglalkoznak.

Ha kérdésetek van keressetek meg, szívesen segítek!

A jelentkező osztályok és versenyzők névsorát csapatnévvel legkésőbb december 2-ig kérem!

Jó felkészülést kívánok!!!!!!!!                                 Póli néni

  


Sport

Floorball csapat tagjai: IV: Kcs fiúk Nagy Dávid (7.o.), Müller Valentin, Bálint Szabolcs, Nagy Balázs, Haffner Gábor, Nagy Csaba 3. helyezést értek el a területi döntőben.

 Lányok 2. helyezést értek el az Országos elődöntőn. A csapat tagjai: Babai Roberta, Bogdán Alexandra, Tasi Viktória, Kálmán Alexandra, Fülep Szabina, Skobrák Molli.

 

   


2011. december 06. Krampuszverseny

Nálunk is járt a Mikulás

 December 6 – án kicsi és kicsit nagyobb diákjaink is izgatottan érkeztek az iskolába.

 Furcsa nap is volt ez, hisz intézményünkben hol itt, hol ott bukkantak fel a piros – fekete ruhába bújt krampuszok. De ezen nem lepődött meg senki, hisz tudtuk, hogy a már hagyománnyá vált krampuszversenyre szeretnének nevezni. A nagyszünetben a népes diáksereg és a tanító – tanár nénik segítségével ki is választottuk a legördögibb jelmezeseket, akik külön jutalomban részesültek. De természetesen a többi krampuszka sem maradt ajándék nélkül: mindenki egy kis finomsággal térhetett haza.

 Aztán később persze megérkezett az igazi Mikulás is. Tornatermünkben az alsó tagozatosok szeretettel várták a nagyszakállút. Hogy a várakozás kellemesebb legyen, a nyolcadikosok kis műsorral lepték meg a kicsiket. Mire megtudták az apróságok, hogy hogyan kaphatnak az erdei állatok is Mikulás – ajándékot, addigra meg is jött hozzánk a termetes pocakú Télapó. A rendetleneket megdorgálta, a jó tanulókat megdicsérte. Szerencsére azonban virgácsot nem, csak sok – sok jópofa játékot hozott a piciknek.

 A felsősök számára délután 3 órakor folytatódott a Télapó - ünnep, amikor is a Diákönkormányzat Jáger Éva néni vezényletével diszkót rendezett az aulában. A buli kezdetén a délelőtti erdei Mikulásos jelenet paródiáját tekinthették meg a diákok. Aztán indulhatott a tánc! A zenét Kovács Jani szolgáltatta, a Szülői Munkaközösség tagjai pedig zsíros kenyérrel, finom sütikkel és üdítővel várták a táncban megfáradt nebulókat az ebédlőben. A mulatság este 7 – ig tartott.

 Reméljük, mindenki emlékezetes, jó hangulatú napként emlékszik majd Mikulás ünnepére.

 


2011. december 13. Luca nap

Luca – napi boszorkányságok

 December 13. Luca napja. Népünk rengeteg érdekes, értékes hagyományt őriz ezzel a nappal kapcsolatban. Hogy ezek a szép szokások ne merüljenek feledésbe, Turcsányi Istvánné Póli néni szervezésében ezen a keddi délutánon Boszi – napot tartottunk iskolánk tornatermében.

 

 Ez a délután tulajdonképpen verseny is volt, melyre a felsős osztályokból nevezhettek 4 – 5 fős csapatok. A diákok (akik természetesen boszi – jelmezben érkeztek) előzetes feladatokat is kaptak: egy boszorkányos mesét kellett feldolgozniuk, valamint az alkalomhoz illő verssel, táncos jelenettel kellett készülniük. De tisztában kellett lenniük a naphoz kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel is.

 A csapatok plusz pontokat kaptak, ha elhozták banya – jelmezbe öltözött osztályfőnöküket, anyukájukat vagy nagymamájukat. Így nagy volt a vigasság a nézőtéren is, ahol az alsós tanulók, osztálytársak mellett ott üldögélt jó pár seprűs vasorrú!

 Amíg a csapatok a feladatokon dolgoztak, vagy a zsűri (Szőcsné Szakács Marika néni, Peidl Szabina néni és Csonka Mariann néni) éppen értékelt, addig a Főboszi (Póli néni) és segítő fekete cicája (Fésüs Éva néni) a nézőket bombázta Luca napjához kötődő kérdéseivel. A helyesen válaszolók finom szaloncukrot kaptak. Eközben a boszi – csapatok izgatottan dolgoztak a feladatokon, melyek között totó, feladatlap kitöltése és puzzle kirakása is szerepelt, de arra is kíváncsi volt a zsűri, hogy hogyan néz ki egy szépen feldíszített karácsonyi asztal.

 A szoros verseny végén a következő eredmény született: 

  1. helyezett: VDRMSzT (Vén Dudoros Retkes Mágikus Szipirtyók Társulata) 7. b
  2. helyezett: Boszi tanoncok 5. b
  3. helyezett: Rossz boszik 5. a
  4.  helyezett: Peremarton banyái 8. o.
  5. helyezett: Véres hurka szoszonka kecsappal 6. a
  6. helyezett: Boszilányok 6. b

 Úgy gondoljuk, mindenki remekül szórakozott ezen a délutánon, s reméljük, jövőre még több csapat és néző vesz majd részt ezen a mókás banya – bulin!

 

További képek >>

 


2011. december 21. Karácsonyi ünnepség

Ünnepeltünk
 Már a téli szünet előtti héten nagy izgalomban volt iskolánk apraja – nagyja. Ekkor ugyanis már megkezdtük az ünnepi készülődést immár hagyományosnak mondható adventi vásárunkkal.

 Pedagógusaink keze nyomát viselő apró ajándékokat vásárolhattak kicsik és nagyok, melyet jelképes összegért árultak a tanár – és tanító nénik. A befolyt összeget pedig ismét a gyerekekre fordítjuk, hiszen jól jön majd a közelgő farsang szervezésekor!

 Bár úgy éreztük, lassan telt az idő karácsonyig, de nagy nehezen mégiscsak elérkeztünk a téli szünet előtti utolsó naphoz, december 21 – hez. Az ünnepség előtti órák is kellemesen teltek, hiszen minden osztály saját szája íze szerint karácsonyozott együtt: voltak, akik megvendégelték egymást, akadtak, akik a hagyományos „cédula húzós” módszerrel, többen pedig karácsonyi tombola keretében ajándékozták meg egymást.

 Karácsonyi ünnepélyünket 11 órakor tartottuk iskolánk tornatermében. Az ünnepség egyben az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában” című projekt záró rendezvénye is volt. Éppen ezért az előadás előtt Varga Tünde testnevelő tanár nénink, s egyben a projekt menedzsere tartott beszámolót az elmúlt év eseményeiről, és több szép díjat kiosztott ki tanulóink között Alex José De Paula, a Veszprém FC játékosának közreműködésével.

 Ezek után következett ünnepi betlehemes műsorunk, melyben az alsós és felsős énekkar, valamint mindkét színjátszó csoport szerepelt. Különösen emelkedetté tette a hangulatot a záró dal: a „Csendes éj”, melynek különlegessége volt, hogy négy (!) nyelven – olaszul, angolul, németül és magyarul – csendült fel.

 

Képek >>


2012. február 17. Farsangi bál

KARNEVÁLI HANGULATBAN

 Idén február 17 – én rendeztük meg farsangi mulatságunkat, melyet nagy készülődés és várakozás előzött meg. A tavalyi évhez hasonlóan felvonulásunkat a Petőfi Művelődési Házban, a bált pedig iskolánk falai között tartottuk.

Délután négy órára megtelt a kultúrház jelmezesekkel és kíváncsi nézőkkel. Az egybegyűlteket Rocker (Jáger) Éva néni köszöntötte az alkalomhoz illő szerelésben. A színpadon az első maskarás csoport iskolánk énekkara volt, akik Póli néni vezetésével „A legelő hősei” című rajzfilm egyik betétdalára készült koreográfiát adtak elő, megalapozva ezzel a vidám hangulatot. Miután a tanyasi állatok elhagyták a színt, következett az alsó tagozatos maskarások hagyományos felvonulása. A királylányok, harcosok, kalózok és különféle állatkák forgatagát a KID Rock&Roll tánccsoport produkciója tette még változatosabbá. Az alsós beöltözött gyerekek sorát a 4. b osztály zárta, akik dominókként léptek a nézők elé, s még egy vidám kis verset is előadtak.

 A felsősök bemutatkozását a PERSZE színjátszó csoport tagjai kezdték, akik tíz kicsi rénszarvas „tragikus” történetét mutatták be. Nagy örömünkre a felsősök közül minden osztály csoportosan képviselte magát a felvonuláson. Felbukkant a nagy ho – ho – horgász kukaca, a vadakat terelő juhász, megmutatták magukat a hupikék törpikék, de hajóvontatókat, hawaii táncosokat, focistákat és óvodásokat is láthattunk a színen. Idén sem maradhatott el a meglepetés tánc: a tanári kar vállalkozó tagjai állat jelmezekbe bújva ropták a Madagaszkár című mese „Riszálom így is, úgy is…” kezdetű dalára, s ezzel a következő órákra megteremtették a megfelelő bulihangulatot!

 A mulatság iskolánkban folytatódott, ahol az aulában Kovács Jani várta zenéivel a táncos lábú fiatalokat. A Szülői Munkaközösség tagjai részben a rendre, részben pedig táplálkozásunkra ügyeltek a bejáratnál, a ruhatárban és az ebédlőben kialakított büfében. Nem maradhatott el a már hagyományos zsákbamacskavásár és a tombolahúzás sem, ahol nagyon sok szép és értékes ajándékkal lehettek gazdagabbak a szerencsés diákok – felnőttek. A legkitartóbbak este 8 óráig rophatták a táncot. Utolsónak, e kellemes nap zárásaként a Tévémaci kívánt mindenkinek zenéjével jó éjszakát.

Reméljük, mindnyájótoknak szép élmény marad ez a délután, ami nem lett volna ilyen remek, ha nem segítették volna ennyien munkánkat.
Ezért nagyon köszönjük a támogatást:
          Krisa Bolt, Szalainé Tóth Krisztina, Berhida
          Virágbolt, Berhida, Szabó Ferenc
          Kínai Bolt, Berhida
          Hangya Kisáruház, Berhida
          Enikő ABC, Berhida
          Siliga Mezőgazdasági Bolt, Berhida
          Stílus Divat
          Táplálékallergia Bolt, Berhida
          Rómer Pál órás, Berhida
          Brenner Anita Fodrászat
          Papírusz Bolt, Berhida
          Gerőfiné Piroska Virágbolt, Peremarton
          Beke Zsolt atya, Berhida
          Kiskocsma, Berhida
          Szikszai Norbert Élelmiszerbolt, Berhida
          10-es Bolt, Kovácsné Szegény Márta, Berhida
           Kucsera Károlyné
           Eurós Bolt, Berhida
           CBA, Berhida
           és a SZÜLŐK

Képek >>

Az alsó tagozatosok farsangra ötletes, változatos, színes álarcaikkal díszítették a folyosó ablakait, a két nagy faliújságot, az ebédlőt és a termeket.


 


2012. február 21. Ovisuli

Február 21-ére farsangi Ovi-sulit szerveztünk. Célunk az volt, hogy a leendő első osztályosok és szüleik megismerjék iskolánkat, a tanító néniket és az iskolánkban folyó német nyelvoktatásból is egy kis ízelítőt kapjanak. Az idei tanévben a februári volt a második Ovi-suli programunk, s örömmel fogadtuk, hogy sokan voltak, akik a korábbi foglalkozáson is részt vettek. Az ovisok is ugyanolyan módszerrel tanulták a dalokat, szavakat, mind magyarul, mind németül, ahogy azt a már kisiskolás társaik is teszik. Kellemes délutánt töltöttünk együtt, énekeltünk, barkácsoltunk, játszottunk. A gyerekek gyorsan és lelkesen tanulták meg a szavakat, a dalokat német nyelven is.

Képek >>


2012. március 14. Ünnepség

A forradalomra emlékeztünk

 Iskolánkban idén március 14 – én emlékeztünk meg az 1848 – 49 - es forradalomról és szabadságharcról.

Tornatermünkben az ünnepség előtt Kálmán Andrásné Zsanett néni tartott rövid ünnepi beszédet. Ezek után tekinthettük meg a 3. és 7. osztályosok műsorát. A zsámolyokból rögtönzött emelvényen, mely a Nemzeti Múzeum lépcsőit jelképezte, egymás után csendültek fel a forradalomra emlékező szebbnél szebb versek, a „múzeum” előtti téren pedig zenés – táncos koreográfiák emlékeztették a tanulókat az 1848 –-49 - es eseményekre.

 Műsorunk végén a közönség csendje igazolta műsorunk színvonalát, melyet március 15 – én a városi ünnepségen is bemutattunk. (Az előadásban segítő nevelőink Wágnerné Gyöngyi néni, Monséné Éva néni, Tasiné Anita néni, Vargáné Ági néni és Fésüs Éva néni voltak.)

Képek >>

 


2012. március 26-28. Rákóczi-napok 2012

 Ebben az évben március 26 – 27 – 28 – án emlékeztünk meg intézményünk névadójáról, II. Rákóczi Ferencről, aki 1676. március 27 – én látta meg a napvilágot Borsiban.

 A Rákóczi – napok nyitó ünnepségét március 26 – án 13 órakor tartottuk iskolánk tornatermében. A 2. és 6. osztályosok segítségével idéztük fel a fejedelem életének és az általa indított szabadságharcnak főbb állomásait. A korabeli szövegeket és történelmi visszaemlékezéseket színes jelenetekkel tarkították a diákok, ezzel tették műsorukat még érdekesebbé. Felkészítő tanítóik – tanáraik Ádámné Nagy Ildikó néni és Kálmán Andrásné Zsanett néni,  Szőcsné Szakács Marika néni, Vagyócki Helga néni, voltak. Az ünnepély után a hagyományos koszorúzás következett. Iskolánk vezetője, Csibra Ferencné Jutka néni és minden osztály egy – egy képviselője helyezett el koszorút és virágot az aulánkban található Rákóczi – domborműnél. Ekkor nyílt kiállítás diákjaink színvonalas alkotásaiból is az alsó szint folyosóján, melyet a Rákóczi – napok alatt megcsodálhattak tanulóink és vendégeink.

 A megnyitó ünnepség után következett szavalóversenyünk, melyre saját iskolánkon kívül három intézményből érkeztek tanulók. Ebben az évben Gazdag Erzsi születésének 100., Nemes Nagy Ágnes születésének pedig 90. évfordulóját ünnepeljük. Iskolánk azzal tisztelgett a költőnők emléke előtt, hogy az ő műveiket kellett tolmácsolni a versenyzőknek. A 14 órakor kezdődő versenyen először Szőcsné Szakács Marika néni köszöntötte az egybegyűlteket. A színvonalas versenyen a zsűri asztalánál Frisch Gyuláné, Fekete Nagy Jánosné és Lengyelné Horváth Andrea kapott helyet. A megmérettetésen a következő szép eredmények születtek:

1 – 2. osztály

  I. helyezett: Varga Ágnes    II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Berhida – Peremarton

 II. helyezett: Szőke István Dominik            Ady Endre Általános Iskola, Berhida

III. helyezett: Sihell Martin   Ady Endre Általános Iskola, Berhida

 

3 – 4. osztály

  I. helyezett: Varga Panna   II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Berhida – Peremarton

 II. helyezett: Somogyi Fruzsina       Horváth István Általános Iskola, Pétfürdő

III. helyezett: Baliga Milán    II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Tagiskolája, Vilonya

 

5 – 6. osztály

  I. helyezett: Báthory Anna  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Berhida – Peremarton

 II. helyezett: Benedek Patrícia         Horváth István Általános Iskola, Pétfürdő

III. helyezett: Sipos Attila      Ady Endre Általános Iskola, Berhida

 

7 – 8. osztály

  I. helyezett: Bakács Márk   Ady Endre Általános Iskola, Berhida

 II. helyezett: Molnár Richárd          Ady Endre Általános Iskola, Berhida

III. helyezett: Fischer Eszter II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Berhida – Peremarton

 

 A március 27 – e is igen eseménydúsnak bizonyult számunkra. Délelőtt az alsó tagozatosok és az 5 – 6. osztályosok egy izgalmas népi hangszer bemutatón vehettek részt a tornateremben, ahol Tóth Lászlóval együtt zenélve – énekelve ismerhették meg a gyerekek a dorombot, citerát, dudát vagy a tekerőlantot. Ezalatt a 7 – 8. osztályosok sportversenyen mérhették össze tudásukat Tasiné Anita néni és Varga Tünde néni vezetésével.

Ezek után a délelőtt az alsósok számára a húsvét, a felsősöknek pedig a további vetélkedés jegyében telt. A kicsik kézműves foglalkozásokon vehettek részt, melynek része volt például egy óriás méretű tojás kidíszítése. Számukra sem maradhattak el azonban a játékos totók, melyeket az osztályok közösen töltöttek ki. A felsősök pedig ezúttal igazán „kivetélkedhették” magukat, hiszen Jágerné Éva néni igen változatos, vicces és izgalmas feladatokat állított össze a nebulóknak. Az „étlapon” szerepelt sportbemutató, címerkészítés, műveltségi kvíz, de a diákok kipróbálhatták az „Egy perc és nyersz!” televíziós vetélkedő feladatait is. Sőt, láthattuk - hallhattuk különböző korok lánykérési szokásait, no meg a „Boci – boci, tarka” című dalocska feldolgozását rock, rap, népies vagy opera – stílusban.

 Az eseménydús nap után március 28. délelőttjén mindenkinek jót tett egy kis pihenő, de csak azért, hogy minél nagyobb energiával készülhessünk a 16 órakor a Petőfi Művelődési Házban megrendezésre kerülő kulturális bemutatónkra. A műsort Jágerné Éva néni és diákönkormányzatunk tagjai nyitották meg, akik iskolapolgárrá avatták az első osztályos nebulókat. Ezután nevelőink következtek, akik a magyar kultúra napján előadott irodalmi összeállításuk rövidített változatát adták elő. Utánuk léptek színre kicsi és nagy diákjaink, kikre igen büszkék lehetünk, hiszen a majd’ három órás bemutatón igazán változatos műsorszámokat konferálhatott fel Turcsányi Istvánné Póli néni. Diákjaink megmutatták, hogy nagyon sok művészeti ágban ügyesek: tánc, ének, sportbemutató, vers, mesejáték, paródia szerepelt a műsorszámok között. A bemutató alatt tanulóink szebbnél szebb rajzait – festményeit csodálhatták kivetítőn a nézők, ami Ádámné Ildikó néninek volt köszönhető. Sajnos a közönséget többször kellett csendre inteni a hosszúra sikerült műsor közben, de bízunk benne, hogy akik figyelemmel és fegyelemmel végigkísérték a produkciókat, azok büszkék arra, hogy településünkön és környékén ennyi tehetséges gyermek él.

Úgy gondoljuk, ez az érdekes és színvonalas bemutató méltó befejezése volt a 2012 – es Rákóczi – napoknak. Reméljük, jövőre is hasonlóan nívós eseményekkel emlékezhetünk majd iskolánk névadójára, II. Rákóczi Ferenc fejedelemre.

 

Műsor képek >>

Szavalóverseny képek >>

Hangszerbemutató képek >>

Vetélkedő képek >>

Kulturális bemutató >>


Sport

III-IV. kcs. lány labdarúgó diákolimpia megyei döntőjében Tapolcán  III. helyezést ért el iskolánk csapata: Torma Eszter, Illés Rebeka, Roth Cintia, Erdélyi Andrea, Skobrák Molli, Bogdán Alexandra, Tasi Viktória, Czellár Nikolett, Kálmán Alexandra, Babai Roberta. 


Kabóca

A Kabóca Bábszínház utolsó előadása fergeteges sikert aratott a gyerekek és a pedagógusok körében. Mese,mese mátka volt a címe. Ebben a varázslatos mesében minden alsós tanuló szerepet kapott. Rövid időre színésszé válhattak. Az összefogás és a szeretet segítségével közösen megtalálták az élet vizét! Jelképesen ihattak belőle. Rajzaikkal köszönték meg a Felvidékről érkezett Écsi Gyöngyi művésznő előadását.

             

 

 DIÁKSZÁJ - diákjaink írták, mondták

dísz csík 

 
 

Üdvözlés - Az iskolánkról - Programok - Galéria - Dokumentumok - Osztályoldal - Tanári - Aktuális - Alapítvány

Levél az iskolának

Peremartongyártelep © 2005