Sulitúra október 5.

Második sulitúránkra október 5-én került sor, amikor Csákberénybe utaztunk. Az útközben eleredő cseperésző eső sem szegte kedvünket, hogy végigjárjuk a kitűzött útvonalat. Először a település szélén lévő érdekességet, a föld alól előbújó metrókocsit néztük meg, majd elindultunk felfelé a domboldalon a Vértesi Panoráma tanösvény kezdőpontjához, egy szénégető boksához, ahol első állomásként a faszéntermelés folyamatát ismerhettük meg.
A 4,6 km-es hosszúságú tanösvény változatos terepen halad, utunk kivezetett a Meszes-völgy fölötti sziklabércre is, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk a párás, esős idő ellenére is, láttunk a völgybe alacsonyan leereszkedett felhőket is. Útközben kétszer az elől haladók őzeket is láthattak, de kiépített vadmegfigyelő helyen is jártunk. Útközben örömmel hallottam a hátam mögött zajló beszélgetést, hogy „most egy telepített erdőben járunk, mert a fák sorban vannak”, és „milyen jó, hogy tanultuk környezetből”.
Utunk visszatért a kezdőponthoz, ahol a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot is megtekintettük. Itt megnéztük az Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató diorámát, állathangokat hallgathattunk és töltényeket, vadcsapdát figyelhettünk meg. A múzeum udvarán, kültéri tablókon mutatják be a Merán és Esterházy család történetét, illetve itt van fából faragott szobra gróf Merán Ferenc Afrika-vadásznak, aki a falu szülötte és gróf Széchenyi Zsigmond szobra, valamint Szent Hubertus szobra, aki a vadászok védőszentje.
Túránk végére a nap is kisütött és jókedvűen gyalogoltunk a haza felé induló buszhoz.
Ezzel a túrával iskolánk részt vesz a MASPORT által koordinált Világ Gyalogló (hó) Nap pályázatán is.

(Nagy Ildikó, Wittmanné Vogel Klára)

Képek a galériában.

HkLMlSw

38_37_zoomed_jav-tott_t-rk-p