Rákóczi-napok 2018. 03. 26.-27.-28.

Rákóczi-napok

„Iskolánk névadója az első legnagyobb szabadságharcunk hallhatatlan vezére II. Rákóczi Ferenc úgy élt és él a magyarság emlékében, mint a magyar szabadság szentje.”

Március 27-én a Rákóczi napok keretében a 2. és 6. osztályos tanulók emlékeztek meg iskolánk névadójáról. Kicsik és nagyok tánccal és árnyjátékkal elevenítették meg Rákóczi életét, küzdelmét a magyar szabadságért. Kedves történetek, gyönyörű szavalatok és szívből éneklő, csengő gyermekhangok töltötték be ezen a délelőttön az iskolánk auláját.

„Büszkeség tölt el bennünket, hogy iskolánk ilyen nagy történelmi személyiség nevét viseli. Üzenete példamutató értékű. Ez a mi örökségünk.”

„Én annak születtem!
Jégtörőnek és vihargátnak,
S rólam az okosok akármit beszélnek,
Bennem a tudósok akármit látnak:
… Én annak születtem!

Fajom kezében bősz csatabárdnak,
Kétélű pallosnak, tollas buzogánynak,
Kiáltó szónak, kürtnek, harsonának,
Mely Munkács várától
A Lajta partjáig vitte a szót, a hírt:
Karom erejét, lelkem álmait.”

(Erdélyi Tibor: Rákóczi részlet)

 

Német verseny

A Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzattal játékos német nyelvi versenyt szerveztünk a Rákóczi –napok keretében. A meghívásunkat az Berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI tanulói fogadták el. Az 5-6. osztályosoknak játékos csapatversenyt hirdettünk, melyet előzetes felkészülés alapozott meg. A gyerek az évszakok témaköréből készültek, plakátot készítettek, verset/dalt tanultak. A verseny napján a témához kapcsolódó szókincsükről adhattak számot játékos feladatok keretében. 7 csapat versenyzett ezen a délutánon. A 7.-8. osztályosok egyénileg oldottak meg feladatlapokat, melyek szintén az évszakok témaköréhez kapcsolódtak, kiegészítve a húsvéti népszokásokkal. Ebben a kategóriában 6 tanuló mérte össze tudását.

A versenyzők munkáját Molnárné Gáspár Orsolya a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese és Csupecz Melinda német nyelvtanár értékelte. Ezúton is köszönjük a segítségüket!

A következő eredmények születtek:

5-6. osztály

  1. helyezett : Lustige Kinder (Berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI 6. osztályos csapata)
  2. helyezett: NyelvÉszek (Berhidai II.Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6.b osztályának csapata)
  3. helyezett: Bäume und eine Blume ( Berhidai II.Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6.b osztályának csapata )

7.-8. osztály

1. helyezett: Urbauer Anett (Berhidai II.Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 8.b)

2. helyezett: Varga Ágnes (Berhidai II.Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 8.b)

3. helyezett: Bognár Bálint (Berhidai II.Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 8.b)

 

Szívből gratulálunk a helyezettnek!

A legfontosabbnak a nyelv, nyelvtanulás megszerettetését tartom. Ezen a délutánon a gyerekek jó hangulatban, lelkesen dolgoztak. Észre sem vették, hogy közben tanultak, gyakoroltak. Örömmel hallottam tőlük , hogy milyen jó volt, és máskor is szívesen részt vesznek hasonló programon. Azt hiszem a legfontosabbat elértük ezáltal, a helyezés, az oklevél és az ajándék, amit a részvételért a gyerekek kaptak már csak ráadás.

Köszönjük a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a szervezésben nyújtott segítséget.

(Vargáné Nesó Ágnes)

 

Rajzverseny

„Az alkotás értékes időtöltés, amely az ember személyes fejlődését szolgálja.”

Iskolánk március elején rajzpályázatot hirdetett „Kedvenc versem illusztrációja” címmel. A versenyzők bármilyen technikával dolgozhattak. Szerettük volna, ha a meghívott iskolák közül többen is részt vesznek a megmérettetésen, de akik itt voltak, gyönyörű rajzokkal örvendeztettek meg bennünket. Ahogy szokták mondani, a háromtagú zsűrinek nehéz dolga volt. Szőcsné Szakács Mária, Gerőfiné Mészáros Anita és Mozgay Dóra kb. 50 rajzból választotta ki a következő gyermekek alkotásait, melyekhez az oklevelet és az ajándékot Monse Lászlóné, Éva néni – a pályázat lebonyolítója – örömmel adott át a résztvevőknek.

7-8. osztályos korcsoport

I. Büttel Flóra 7. o. Ősi
II. Szücs Patrik 7. o. Ősi
III. Kőnig Hajnalka 7. o. Ősi

5-6. osztályos korcsoport

I. Juszku Virág 6. b Rákóczi iskola
II. Szalai Bíborka 5. o. Ősi
III. Blaha Elizabet 6. a Rákóczi iskola
Különdíjas: Takács Míra Zoé 6. a Rákóczi iskola

3-4. osztályosok:

I. Szabó Sára 4.o. Rákóczi iskola
II. Fridmann Viktória 4. o. Ősi
III. Kányai Márk 4. o. Rákóczi iskola
IV. Nagy András 4. o. Rákóczi iskola
Különdíjasok: Kálmán Kíra 4. o és Krámli Noel 3. o. Rákóczi iskola

1-2 osztályos korcsoport:

I. Kányai Olívia 2. b.
II. Taszári Kornél 1.o.
II Erdélyi Boglárka 2.b.
III. Cser Simon 2.b.
IV. Molnár Soma 2.b.
Különdíjas: Takács Nikolett 2.b. Rákóczi iskola

(Turcsányi Istvánné)

 

Daloltunk

A kevesebb, néha több …. tartja a szólás. S ez az idei évben be is igazolódott a Rákóczi-napok keretében szervezett Népdal versenyen. Meghívásunk ellenére kevesebb környékbeli iskola pályázott megméretni magát. Így március 27-én közel 30 résztvevővel kezdődött meg a családias, meghitt hangulatú népdal verseny, Turcsányi Istvánné ( Póli néni) felügyelete alatt.

Többé pedig azok a bátor gyermekek tették, akik vállalták a megmérettetést. Készültek, gyakoroltok és legjobb tudásuknak megfelelően álltak a közönség elé, csodás dalcsokrokkal, megmutatva magyar múltunk gazdag tárházát, a „Tiszta forrást”, népdalaink tükrében.

Jó volt hallgatni a csengő-bongó hangokat, látni a mosolyt, a teljes átélést az arcokon, melyek népdalaink gazdag érzelemvilágát tükrözve megborzongattak bennünket.

A versenyzőket Csillak Jánosné zsűri elnök, Némethné Závori Márta és Moharos Lilla zsűri tagok értékelték és bíztatták további népdal szeretetre és tanulásra.

Eredményeink a következőképpen alakultak:

Kiemelt arany minősítést kaptak:

Kálmán Kíra Kiara, Kevi Vivien Loretta, Kovács Olivér, Molnár Zoé, Nagy András

Rózsás Léna 4. osztályos tanulók, akik egy Békés megyei dalcsokrot adtak elő, valamint Farkas Fruzsina, aki az 5. osztály tanulója.

Arany minősítést kaptak:

Csomai Regina 6. b.

Molnár Zoé és Kálmán Kíra Kiara 4.osztályos diákok, valamint

az Ady iskola Csikkadozó csoportja.

Ezüst minősítést kaptak:

Albert Bernadett, Csejtei Benett és Tóbiás Anna 1. osztályosok

Bakács Zsófi és Kovács Csongor 2. b-s tanulók

Ernhoffer Nóra a 3. osztályból

Berkes Vanessza, Földing Amanda, Szóládi Rebeka 5. osztályos diákok

és a 6. a- ból Blaha Elizabet, Takács Míra Zoé, Vincze Lili, Papp Laura Mercédesz.

Reméljük, hogy hagyományt teremtettünk idei verseny kiírásunkkal és egyre többen éreznek majd kedvet ahhoz, hogy megmerítkezzenek ebben a tiszta forrásban.

(Monse Lászlóné)

 

Rákóczi napok kulturális bemutató

A Rákóczi napok rendezvénysorozat keretein belül megrendezésre került a kulturális bemutató, ahol a tanulók megmutathatták tehetségüket.

A Petőfi Művelődési Házban 9 órakor kezdődött el a program és több mint egy órásra sikerült. A legnépszerűbb műsorszámok közé tartozott a versmondás, ének és táncos produkciók, de voltak meglepetések is, mint a citera-, és a hegedűjáték. Szerencsés helyzetben voltam, ugyanis az előkészületekben részt vettem. A fellépő diákok sokat készültek, és izgatottan várták a bemutató napját. Nagyon örültünk a bátor jelentkezőknek, szinte mindegyik évfolyamból voltak, akik megmutatták miben ügyesek.

Véleményem szerint mindenki jól érezte magát. Egy remek befejezése volt a Rákóczi napoknak. A gyerekek és a kollégák is jó emlékkel indultak neki a tavaszi szünetnek.

(Farkas Zsanett)