Kabóca Bábszínház

Kabóca Bábszínház a II. Rákócziban

 

Az idei tanévben is ellátogatott iskolánkba a Kabóca Bábszínház, ráadásul november hónapban két alkalommal. Az első: november 24-én a szokásos bérletes előadások egyike volt. A vidéki iskoláknak – így a miénknek is – felajánlják azt a lehetőséget, hogy felveszik a kapcsolatot a helyi művelődési házakkal és ott adják elő darabjaikat. A mi első előadásunk címe: Kodzsugukila, a boszorkány.

Amikor az alsó tagozatos gyerekekkel bevonultunk a Petőfi Sándor Művelődési Ház színháztermébe, a színpad – a „kabócásokhoz” híven – már be volt rendezve érdekesebbnél érdekesebb díszletekkel. Mindig meg tudnak bennünket lepni az anyagfelhasználásukkal, a fantáziájukkal és kreativitásukkal. De nem csak a díszletek vártak bennünket: ahogy a gyerekek kezdték elfoglalni a helyüket, egy afrikai népviseletbe öltözött színész már egy nagyon különleges ütőshangszeren játszott. A gyerekek természetesen nagyon gyorsan elfoglalták helyeiket, izgatottan várva, mit tartogat számukra az előadás. Mint kiderült, a színészt Jamie-nek hívták, aki ért a dobok nyelvén. Ezek dobok egy boszorkányról: Kodzsugukiláról meséltek, aki ellopta a Napot és a Holdat, valamint két árva kisgyerekről, akik végül minden bátorságukat összeszedve a barátság és a szeretet erejével visszaszerezték azokat. Jamie angol származása lévén kicsit akcentussal beszélt, azonban nagyon ügyelt a szép magyar kiejtésre, így a gyerekek könnyen megértették. Természetesen a zene, és a bábok is hozzájárultak ahhoz, hogy végig követhessük a történet menetét. Rengetek izgalmas hangszerrel ismerkedhettünk meg. A darab végén Jamie kicsit beszélgetett velünk, nekünk pedig rengeteg kérdésük volt. Ő természetesen készséggel válaszolt valamennyire és megmutatta hangszereit is.

A gyerekek még napokkal később is emlegették az előadást, és dúdolták az ott elhangzott dalokat. A negyedikesek pedig gyönyörűbbnél gyönyörűbb rajzokat készítettek az előadásról, amit az iskola folyosóján meg is lehet tekintetni.

A második alkalom a harmadik és a negyedik osztályosokat érintette. November 27-én az iskolánkba érkeztek színészek a Kabócától, akik tanteremben, egy tanórához hasonlóan, a gyerekeket bevonva tartottak előadást, illetve foglalkozást. A darab Arany János Fülemile című műve alapján készült. Két színész játszott, a kelléktárat pedig pusztán egy óriási guriga barna csomagolópapírból állt. Természetesen a zene sem maradt el: volt furulya, ukulele, illetve füttyszó. A gyerekeket végig bevonták a darabba, ők is színészkedhettek velük együtt.

A darab Péter és Pál, a két híres ellenség vitáját mutatta be. Az osztályt két pártra szakították: az egyik Pétert védte, a másik Pált. A gyerekek együtt játszottak a színészekkel: diót gyúrtak, bírót játszottak, fütyültek, papírgalacsint dobáltak, szurkoltak, majd a végén elgondolkodtak: min is érdemes vitázni az voltaképpen az életben?

Nagyon jól felépített darab/foglalkozás volt: a színészeknek végig sikerült fenntartani a diákok figyelmét, akik folyamatosan együtt gondolkodtak velük. Reméljük máskor is ellátogatnak hozzánk.

(Görögné Fülöp Lídia)